Bosch investește în producerea de semiconductoare

Bosch investește în producerea de semiconductoare

Bosch a decis să investească $296 milioane în producerea de semiconductoare, cu scopul de a combate criza de cipuri care durează de mai bine de doi ani. Această sumă se adaugă celor $473 milioane deja alocați în aceeași direcție în 2021.

Cum sunt folosiți banii alocați

Majoritatea capitalului din anul trecut a fost direcționat către cosntruirea a două fabrici producătoare de plăcuțe semiconductoare. Fabricile se află în Dresden și Reutlingen, iar funcționarea lor a început din luna decembrie. Banii alocați în acest an vor merge către fabrica din Reutlingen pentru producerea de semiconductoare și sisteme microelectromecanice (MEMS), destinate industriei auto și pieței de electronice. Bosch a declarat că deja este un lider în fabricarea cipurilor pentru aplicații și sisteme de navigație auto, și că dorește să își consolideze poziția și în ariile menționate anterior. De asemenea, firma consideră că în acest fel va contribui la combaterea crizei de aprovizionare cu semiconductoare și că va genera noi locuri de muncă.

De ce este complicat să produci cipuri

Procesul de creare a semiconductoarelor este unul complicat, pe care nu orice companie își permite să îl dețină. Piesele sunt făcute din carbură de siliciu, element care se găsește în nisip. Nisipul trece printr-un proces de rafinare extrem de precis. Dacă o singură particulă de praf nimerește pe un cip într-un moment nepotrivit al producției, tot efortul depus pentru piesa respectivă se anulează.

Bosch susține că tehnologia AI (inteligența artificială) a contribuit la îmbunătățirea procesului de producție, dar și la crearea unor cipuri din ce în ce mai calitative. Inteligența artificială a ajutat și la dezvoltarea unor softuri care detectează în mod automat defectele de fabricație. Bosch planifică să își extindă și aria de aprovizionare cu energie electrică, prin construirea unei clădiri suplimentare care va fi dată în exploatare în 2025.

Criza semiconductoarelor a fost provocată de perturbarea lanțurilor mondiale de aprovizionare în contextul pandemiei, dar și de cererea crescută generată de revenirea economiilor. Cel mai afectat de criză este sectorul auto, urmat de cel al electronicelor.