Bugetul pe 2021: un exemplu despre cum nu se reporneste economia

Bugetul pe 2021: un exemplu despre cum nu se reporneste economia

Iesirea publica din acest weekend, cu puternice accente politice, a premierului Florin Citu, pune punct epopeei bugetului pe anul 2021. Astfel, o constructie bugetara asteptata saptamani intregi isi deschide, in sfarsit, drum in economia Romaniei. Multi nu cred, insa, ca acest buget este cel asteptat de toata lumea pentru a reporni o economie aflata in profunda suferinta.

Cine sunt perdantii si castigatorii constructiei bugetare

Pentru a fi posibil ca sectoare-cheie ale economiei sa capete impulsul mult-asteptat, investitiile trebuie sa aiba loc insa in domenii esentiale. Ori, asa cum stim, orice alocare ce nu ia calea domeniilor cu probleme istorice, cum sunt Sanatatea, Educatia si Infrastructura (Transporturile) nu are cum sa dea un semnal pozitiv asupra constructiei bugetare. Dimpotriva.

Astfel, in cazul bugetului pe 2021, cu exceptia Transporturilor, unde exista o alocare de +29% fata de anul 2020, putem spune ca domeniile codase sunt in continuare neglijate. Spre exemplu, Educatia primeste cu greu un firav +0,81% peste bugetul anului 2020, in vreme ce Sanatatea inregistreaza o scadere de -11%, desi premierul Romaniei a declarat, chiar astazi, contrariul.

Astfel, conform domniei sale, dimpotriva, ar fi vorba despre o alocare de 2 miliarde in plus pentru acest domeniu fata de anul trecut. Chiar si asa, insa, potrivit estimarilor din bugetul publicat, banii de la sanatate se vor diminua si in anii urmatori, urmand sa ajunga la 15,3 miliarde de lei in 2022 si 14,3 miliarde de lei, in 2023.

Ca si cum asta nu ar fi de ajuns, un alt domeniu extrem de afectat de pandemie, Turismul, primeste de asemenea o firava crestere de +0,94%. Exista insa si vesti bune, mai precis cea conform careia Ministerul Fondurilor Europene primeste un spor uluitor de +745%, in conditiile in care, asa cum se stie deja, de o absorbtie corecta a banilor europeni alocati Romaniei in programul pentru reconstructia post-Covid, depinde, in mare masura, iesirea din criza.

Scaderile la peste jumatate din ministere transmit un semnal negativ

Sunt insa toate acestea conditii suficiente pentru ca bugetul pe 2021 sa fie unul al reconstructiei de care economia Romaniei are atat de multa nevoie? Fireste ca nu. Asa cum am subliniat anterior, cu doua domenii mari, subfinantate istoric, lasate pe dinafara, Educatia si Sanatatea, este greu de crezut ca se poate vorbi despre relansare in acest moment. Cu atat mai putin despre reforma. Iar daca ne uitam si mai departe si vedem ca numai 8 domenii intra pe plus in ce priveste alocarea bugetara (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii, Ministerul Cercetarii, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Energiei, Ministerul Finantelor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor) din 18 posibile, este clar ca asistam la un puternic semnal negativ transmis celor care sperau un an diferit fata de cel anterior.

Iar asta pentru ca practic, mai mult de jumatate din ministerele de care depinde, intr-o masura mai mare sau mai mica, cresterea economica, inregistreaza scaderi semnificative, unele dintr ele, asa cum am aratat deja, fiind domenii-cheie, fara de care nu se poate pune problema unei reveniri a economiei. In concluzie, bugetul pe 2021 lasa mult de dorit, in ciuda iesirii publice a premierului Florin Citu, ridicand intrebari serioase vis-a-vis de dorinta reala a guvernantilor de a lasa in urma un an deosebit de dificil.