Business in studentie. De ce ai nevoie si cum incepi propria afacere?

Business in studentie. De ce ai nevoie si cum incepi propria afacere?

Studentia este perioada in care te bucuri de libertate, descoperi lucruri noi, ai parte de experiente, dar este in egala masura si prima etapa serioasa din viitoarea cariera. Daca unii aleg sa se angajeze, part-time sau full-time, pe timpul studiilor universitare, pentru a se antrena pentru viata profesionala, altii prefera sa fie proprii sefi. Astfel, imbina utilul cu placutul. Studentii care aleg sa inceapa o afacere, pornind de la propriile abilitati sau hobby-uri, o fac din dorinta de a detine in continuare controlul asupra propriului program in timp ce isi sporesc si veniturile si capata experienta.

Pentru cei care nu sunt adeptii programului de lucru standard, afacerile incepute pe bancile facultatii sunt un start excelent pentru cariera. Totusi, lucrurile nu sunt chiar asa simple. E nevoie de disciplina, resurse pentru inceput si sa stapanesti un anumit domeniu de activitate. Spre exemplu, cei cu inclinatie spre IT, pot oferi servicii in acest sector (web design, dezvoltare programe si aplicatii). Cei creativi pot opta pentru a incepe o mica afacere in domeniul copywriting-ului. Si pentru cei interesati de zona e-commerce exista variante numeroase de business. Sunt doar cateva dintre exemplele de afaceri potrivite pentru perioada studentiei, care se preteaza mai ales pe zona online. De ce ai nevoie si cum incepi propria afacere, ca student?

  1. Cunostinte si pregatire intr-un domeniu

Nu poti sa pui bazele unei afaceri in studentie, daca nu ai o pregatire minima intr-un anumit domeniu. Astfel, nu te poti apuca sa scrii advertoriale, sa oferi servicii de content si copywriting, sa faci traduceri sau sa dezvolti aplicatii, daca nu stii cum sa faci asta. Poti incepe prin a participa la training-uri si cursuri gratuite sau contra cost pentru a dobandi abilitatile necesare. Daca vrei o afacere cu adevarat, ar trebui sa stii cate ceva si despre management. Poti folosi timpul liber, dupa cursurile de la facultate, pentru a te pregati. Variante gasesti la doar un click distanta.

  1. Un plan si viziune

Nu porni la drum fara un plan, pentru ca din start ideea va fi sortita esecului. Nu te poti baza doar pe noroc. Pune pe hartie ce vrei sa faci, contureaza etapele, ia in calcul resursele necesare, fa si un mic studiu de piata. De exemplu: incearca sa descoperi ce nevoi exista in randul generatiei tale pentru a veni cu o solutie. Pentru ca business-ul despre asta este: o solutie eficienta la o nevoie existenta.

  1. Resurse financiare

Pentru multi aici se opreste visul. Bursele si banii de la parinti abia acopera cheltuielile lunare, asa ca daca vrei o afacere, trebuie sa cauti solutii de finantare. Exista la ora actuala variante de a accesa fonduri nerambursabile, de a aplica pentru programe europene. Profita de liniile de finantare dedicate tinerilor si studentilor pentru a porni afacerea. O mica documentare si putina organizare si poti accesa resurse financiare. Sunt si situatii in care ai posibilitatea sa incepi mica ta afacere cu sume modeste, dar depinde de activitate.

  1.  O forma de organizare

Este adevarat ca multi incep prin prestarea de servicii cu un contract de drepturi de autor, mai ales daca opteaza pentru sfera de furnizare continut, social-media, etc. Daca vrei un business, alege si o forma de organizare. Poti incepe cu P.F.A. sau I.I. Costurile de infiintare sunt minime, dar trebuie sa tii cont de incasari, contabilitate primara si plata unor contributii (daca de exemplu depasesti plafonul de profit de 12 salarii minime/ an). O varianta r fi sa realizezi un S.R.L., impozitul este mai mic, nu esti nevoit sa platesti T.V.A. pana la un anumit punct si poti alege mai multe coduri CAEN.

IDEI DE BUSINESS PENTRU STUDENTI

 Iata cateva idei de afaceri care se preteaza pentru perioada studentiei:

  1. Bani din social-media (poti scrie continut, poti promova produse, poti gestiona conturi ale unor afaceri locale)
  2. Propriul blog (castigi bani din promovare, marketing afiliat)
  3. Magazin online
  4. Servicii de delivery
  5. Traduceri
  6. Copy-center
  7. Fabricare de bijuterii si produse handmade