Care sunt cele mai mari temeri ale antreprenorilor si cum le depasesc

Care sunt cele mai mari temeri ale antreprenorilor si cum le depasesc

Frica este o emotie adesea inconstienta. De cele mai multe ori ne dam seama cat de frica ne este dupa ce a trecut evenimentul cu pricina. Frica este ceva firesc, este in natura umana si este un mecanism al organismului de autoaparare. Desi ne tine la distanta de evenimentele ce pot escalada intr-un sens negativ pentru noi, frica ne si tine pe loc. Cu cat ne este mai mult frica de o situatie sau un eveniment si cu cat incercam sa evitam mai des, cu atat teama devine mai mare si anxietatea creste.

De regula, teama cea mai mare pe care o avem cei mai multi dintre noi este teama de schimbare. Ne este teama sa plonjam in necunoscut, ne este teama sa luam unele decizii, ne este teama de lucrurile pe care nu le putem controla si din aceasta cauza, de cele mai multe ori, nu putem lua decizii in avantajul nostru.

Cea mai mare teama a antreprenorilor este, de asemenea, teama de schimbare. Oricine isi doreste sa porneasca propria afacere, daca nu isi controleaza temerile pe care le are si nu gaseste o modalitate sa le invinga, va esua.

Insa teama de schimbare poate fi invinsa, daca antreprenorii sunt constienti de situatiile cu care se confrunta si actioneaza in avantajul lor.

 

Care sunt cele mai mari temeri ale antreprenorilor

 

1. Teama de schimbare

 

Teama de schimbare este cea mai mare teama a antreprenorilor. De fapt, creierul uman este programat sa evite schimbarea. Este ceva firesc si natural ca fiecare dintre noi sa alegem o zona de confort, in care ne simtim in siguranta. Ne opunem schimbarilor din simplul motiv ca reprezinta o amenintare la situatia curenta. Daca alegem sa ne complacem intr-o situatie, vom ramane blocati si nu vom reusi sa facem niciun progres. Teama de schimbare ne provoaca anxietate si ne ingusteaza gandirea, iar din acest motiv ne va fi greu sa luam decizii care ne vor ajuta sa ne imbunatatim viata.

Daca planuiesti sa ai propria afacere, nu lasa teama sa te tina pe loc. Indiferent in ce etapa esti, va fi necesar sa gasesti noi si noi metode care te vor ajuta sa-ti atingi mai usor obiectivele.

 

2. Teama de esec

 

Esecul pare a fi cel mai groaznic scenariu la care ne putem gandi. Ne este teama de esec si ne este teama de ce vor crede altii despre noi. Ne este teama sa recunoastem ca nu am reusit sa ne indeplinim obiectivele si din aceasta cauza facem foarte multe greseli in drumul nostru profesional. Teama de esec este in stransa legatura cu stima de sine. Ne este teama de esec pentru ca nu vrem ca altii sa aiba dreptate. Nu vrem ca cei care nu au crezut in noi sa aiba dreptate. Vrem sa avem succes, insa ne este teama sa luam decizii in acest sens.

Indiferent care sunt motivele pentru care iti este teama de esec, gandeste-te doar cum ai vrea sa arate viata ta in urmatorii zece ani. Suna a cliseu, insa, daca nu esti pregatit sa iti asumi riscuri sau sa profiti de oportunitatile pe care le ai acum, unde te vei situa in urmatorii ani? Crezi ca viata ta va arata asa cum ti-ai dorit sau va fi un rezultat al temerilor care te-au tinut pe loc?

Ai o idee de business? Gandeste-te la un plan de rezerva si ia in calcul toate posibilitatile pe care le poti avea. Reconstruieste si reinventeaza de fiecare data cand simti ca te afli intr-un impas. Nu lasa teama de esec sa te tina pe loc.

 

 

3. Teama de a-si asuma riscuri

 

Cu totii ne asumam riscuri in viata. Ne asumam riscuri in fiecare zi si este ceva ce nu putem evita. Ne asumam riscuri cand dezvoltam o relatie de prietenie, ne asumam riscuri cand ne deschidem in fata unui coleg de birou sau in fata unui necunoscut si ne asumam riscuri ori de cate ori iesim din casa. Ne asumam riscuri cand cumparam ceva nou, cand calatorim intr-un loc necunoscut sau cand luam decizii necalculate.

Asadar, de ce ti-ar fi teama sa iti asumi riscuri in business? Daca iti doresti sa ai propria afacere, teama de a-ti asuma riscuri te va tine pe loc. Te va impiedica sa vezi in perspectiva si te va impiedica sa iei decizii bune.

 

4. Teama de a lucra cu parteneri de afaceri care nu-si respecta obligatiile

 

Acest risc este unul la care se expune orice companie sau orice persoana care doreste sa aiba parteneri de afaceri. In business, ca si in viata, este esential sa existe relatii bazate pe incredere. Acest ingredient sta la baza colaborarilor solide si longevive, care aduc beneficii si sunt profitabile pentru toate partile implicate. Insa nu intotdeauna socoteala de la birou se potriveste cu cea din targ, iar de cele mai multe ori apar parteneri si colaboratori care nu-si respecta obligatiile contractuale. Este firesc ca antreprenorii sa aiba aceasta teama, de a lucra cu firme care nu sunt de incredere, pentru ca pot pierde foarte multi bani sau, daca sunt la inceput de drum, pot ajunge la faliment.

Teama de a lucra cu parteneri de afaceri care nu-si respecta obligatiile este una fondata si in mod sigur este o teama pe care o au foarte multi antrepenori.

Insa aceasta teama poate fi invinsa cu cateva metode practice si eficiente. Iti doresti sa ai propriul business, insa nu vrei sa te asociezi cu persoane juridice sau companii care nu sunt de incredere? Verifica-ti potentialii colaboratori inainte sa semnezi un contract cu ei!

Pe Risco.ro ai acces la cele mai avansate sisteme de verificare, analiza, gestionare, intepretare si monitorizare a informatiilor juridice si financiare pentru orice companie din Romania. Sistemele Business Intelligence, special concepute poentru verificarea companiilor, te vor ajuta sa afli in mai putin de un minut orice informatie ai nevoie.

La o simpla verificare, poti afla daca esti pe cale sa faci afaceri cu parteneri rau platnici, in prag de insolventa sau cu alte probleme pe care ai vrea sa le eviti. De asemenea, sistemele de monitorizari si alerte pe care le vei seta te vor ajuta sa fii informat in orice moment cu privire la modificarile ce apar la partenerii, colaboratorii sau clientii tai.

 

5. Lipsa unui venit constant

 

In afaceri, ca si in viata, nimic nu este sigur. Astazi poti sa vii in varf, iar a doua zi poti sa fii din nou in locul din care ai pornit. Sa ai propria afaceri inseamna sa faci un salt in necunoscut, pentru ca nu stii niciodata cu ce situatii te vei confrunta, nu poti anticipa unele lucruri si in mod sigur nu poti anticipa ce cheltuieli vei avea. Va fi necesar sa faci investitii peste investitii, sa te asociezi cu oameni care pot contribui la dezvoltarea afacerii tale si sa fii pregatit pentru a pierde bani. Lipsa unui venit constant este una dintre cele mai mari temeri ale antreprenorilor, insa, daca si tu iti doresti sa ai propria afacere, aceasta teama nu este o scuza care sa te tina pe loc.

Daca ar fi sa pornesti o afacere, care ar fi temerile tale cele mai mari?

Te-ar putea interesa si: Progresul nu poate exista fara ca oamenii sa aiba aceleasi valori