Castigi bani din postari pe retelele de socializare? ANAF te asteapta sa-ti achiti impozitul si contributiile!

Castigi bani din postari pe retelele de socializare? ANAF te asteapta sa-ti achiti impozitul si contributiile!

Pana pe data de 25 mai, romanii care obtin venituri din activitati independente sunt asteptati la sediile Agentiei Nationale de Admninistrare Fiscala pentru a-si achita darile. Este vorba despre impozitul de 10% si plata contributiilor, acolo unde este depasit plafonul prevazut de lege. In aceasta categorie se incadreaza si romanii care obtin castiguri din postari in social-media. Si pentru acesti contribuabili ANAF a realizat un ghid pentru a creste gradul de conformare voluntara la plata, prin informare.

 

Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute din postari in social-media

Foarte multi romani au optat in ultimii ani pentru a-si suplimenta castigurile prin activitatea pe retelele de socializare. Reclamele, review-urile platite si postarile remunerate, aduc venituri importante pentru anumite categorii. In Romania, in special doamnele sau mamicile au ales in ultimul timp aceasta varianta de obtinere a unor venituri datorita avantajelor: stabilirea propriului program, activitate de la distanta, integrarea intr-o comunitate, venituri in functie de timpul alocat.

 

Este important de stiu ca veniturile obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe diferite retele de socializare reprezinta venituri impozabile si cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o cat si cele in natura (produse, servicii, calatorii).

 

Potrivit ghidului ANAF, criteriile de incadrare in categoria activitatilor independente sunt:

● persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;

● persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;

● riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;

● activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;

● activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;

● persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

● persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Romanii care au bifat patru dintre criteriile prevazute de Codul fiscal, au obligatia de a declara veniturile si a achita impozitul si contributiile.

-in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, venitul net anual se determina fie pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Persoanele care determina venitul net anual pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.

-in cazul determinarii venitului in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimate considerat venit impozabil.

Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului. Romanii, care depasesc plafonul stabilit de lege pentru venituri din activitati independente, trebuie sa achite si contributiile.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:

 a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;

 b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.

Baza anuala de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate este reprezentata de:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.