Cati romani lucreaza pe salariul minim si cate locuri de munca s-au pierdut in ultimii trei ani?

Cati romani lucreaza pe salariul minim si cate locuri de munca s-au pierdut in ultimii trei ani?

Piata muncii din Romania este intr-o continua instabilitate. Fenomenul migratiei a dus la pierderi mari in ultimii ani, iar singura solutie pentru a-l stopa este corectarea salariului minim, atrag atentia sindicatele din Romania. De altfel, Blocul National Sindical a transmis o scrisoare europarlamentarilor in care solicita ca acestia sa voteze favorabil astazi, in Parlamentul European, proiectul de Directiva privind salariile minime adecvate.

Statistici ingrijoratoare

Potrivit datelor BNS, aprox 20% din salariatii din Romania cu contracte de munca cu timp complet si 79% din salariatii cu contract de munca cu timp partial au venituri salariale la nivelul salariului minim. 1 din 8 salariati cu contract de munca cu timp de munca complet si 1 din 2 salariati cu contract de munca cu timp partial sunt astazi expusi riscului de saracie in munca.Totodata, intre 2019 si 2021 s-au pierdut 126.000 de locuri de munca cu timp complet, o parte din acestea au fost transformate in locuri de munca cu timp partial. Asta in timp ce, venitul salarial mediu pentru angajatii cu contracte de munca cu timp partial est, in termeni reali, cu aproape 15% mai mic fata de cel din 2019.

Sunt cifre ingrijoratoare facute publice de Blocul National Sindical in apelul public facut catre europarlamentari. Acestia atrag atentia asupra accelerarii fenomenului migratiei in cautarea unui loc de munca mai bine platiti, in ultimii ani. In acest fel, Romania pierde forta de munca ce este calificata, dar si specialist bine pregatiti in domenii importante. Solutia principala, in opinia sindicatelor este asigurarea unui salariu decent.

Solutia: Salariu decent pentru lucratorii romani

Ierarhiile salariale aproape au disparut, negocierile colective au fost distruse, presiunea generata de nevoia de finantare a sistemului de securitate sociala este foarte mare, populatia in varsta de munca imbatraneste sau migreaza (…)Romania s-a angajat prin ratificarea unor instrumente internationale, precum Carta Sociala Europeana revizuita, ca va asigura un nivel decent al salariului minim. Proiectul de Directiva initiat de Comisia Europeana pentru salarii minime adecvate, in forma modificata si adoptata in Comisia pentru Ocupare si Afaceri Sociale din Parlamentul European, reprezinta o sansa reala de a schimba situatia celor mai vulnerabili lucratori din Romania. Cresterea arbitrara a salariului minim nu mai este suficienta”, au transmis sindicatele.