Colac de salvare pentru IMM-uri si PFA-uri de 1 miliard de euro. Nerambursabili

Colac de salvare pentru IMM-uri si PFA-uri de 1 miliard de euro. Nerambursabili

Asa cum se anuntase deja de ceva vreme, autoritatile au lansat la apa OUG-ul care acorda 1 miliard de euro nerambursabili IMM-urilor si PFA-urilor, acesta fiind publicat ieri in Monitorul Oficial. Ca si in cazul versiunii finale IMM Invest, sesiunile de aplicare se vor deschide pe o platformă online pe care urmează să o realizeze Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Romania, printre cele mai mici pachete anti-criza

Deschiderea sesiunior va fi anuntata de către Ministerul Economiei si Agenția pentru IMM-uri din subordinea sa, care gestioneaza programul de sprijin. Până atunci, autoritățile mai trebuie să emită și alte documente, cum sunt Ghidul solicitantului (de la Autoritatea de management pentru Programul de Competitivitate) și schemele de minimis.

Cele 3 categorii de fonduri nerambursabile sunt defalcate astfel:

1. Microgranturi pentru firme și PFA - 2.000 euro

2. Granturi de capital de lucru: 2.000-150.000 euro

3. Granturi pentru investiții: 50.000-200.000 euro

Ajutorul vine in contextul in care specialistii acuza faptul ca Romania a acordat unul dintre cele mai mici pachete de salvare din regiune pentru salvarea economiei, acesta ridicandu-se la aproximativ 4,8% din PIB, ceea ce in suma absoluta inseamna aproximativ 50 de miliarde de lei. Comparativ, doar Rusia are un pachet de sprijin pentru economie mai mic decât România, de numai 3,5% din PIB. În schimb, Cehia se laudă cu cel mai mare pachet anti-criză din regiune, de 23,5% din PIB.

Germania, lider absolut la fonduri injectate in economie

Pe de alta parte, România acordă două tipuri de sprijin pentru economie. Sprijin direct, reprezentat de cheltuieli fiscale, excepţii de la plata taxelor, subvenţii, ajutoare, transferuri, adică bani care sunt daţi direct, care se ridică la circa 3,2% din PIB si sprijin indirect, respectiv credite şi garanţii, care se ridică la 1,6% din PIB. Spre comparaţie, din regiune, în Slovenia sprijinul direct se ridică la 9% din PIB, în Croaţia este de 7,8%, iar în Polonia de 7%. Cat priveste sprijinul indirect, cel mai mare in regiune a fost acordat de Cehia, de 17,2% din PIB, urmată de Polonia, cu 7,9% din PIB.

Este important de menţionat că, totuşi, sprijinul acordat de statele din regiune este infim comparativ cu cel acordat de statele dezvoltate. În Germania, liderul absolut în ceea ce priveste amploarea măsurilor, pachetul de sprijin se ridică la peste 30% din PIB, din care peste 10% din PIB este sprijin direct. „Locomotiva” UE este urmată de Cehia, Marea Britanie, Italia, Franţa.

N-ar fi de mirare, in aceste conditii, ca actualul pachet de fonduri nerambursabile in valoare de 1 miliard de euro sa nu fie altceva decat o imensa operatiune de spalare a imaginii unui guvern care a acordat printre cele mai mici astfel de masuri de sprijin, exact cand era mai multa nevoie de ele.