Comisia Europeană încurajează atragerea de competențe și talente la nivelul statelor membre

Comisia Europeană încurajează atragerea de competențe și talente la nivelul statelor membre

În contextul dispoziţiilor cuprinzătoare menţionat de Pactul privind migrația și azilul, Comisia propune un set de inițiative juridice, operaționale și totodată politice cu rolul de a suplimenta beneficiile economiei UE, dezvoltând în acelaşi timp cooperarea cu țările terțe și administrarea globală a migrației pe termen lung.

Mai mult, propunerea organului executiv stabileşte un plan de acţiune care facilitează accesul refugiaţilor ucraineni pe piața muncii la nivelul UE.

Actualizarea cadrului legislativ existent

În esenţă, pentru a simplifica procedurile administrative legate de intrarea pe teritoriul UE în mod legal, Comisia urmăreşte revizuirea Directivei privind permisul unic și a Directivei privind rezidenții pe termen lung, după cum urmează:

➔     Obţinerea permisului unic, atât în vederea șederii, cât și pentru ocuparea unui loc de muncă, facilitează stabilirea unor relaţii profesionale între candidaţi și angajatori. Solicitanții vor beneficia de metodologia necesară pentru a depune cereri din state terțe ori ţări membre UE. Mai mult, vor fi consolidate şi garanțiile privind egalitatea de tratament și protecția împotriva exploatării prin muncă.

➔     Revizuirea Directivei privind rezidenții pe termen lung, va sprijini obținerea statutului de rezident pe termen lung în UE prin simplificarea condițiilor de admitere. Un exemplu relevant în acest sens, beneficiul cumulării perioadelor de ședere în diferite state membre. Simultan, această operaţiune va stabiliza drepturile rezidenților și ale membrilor familiilor acestora, generând avantaje inclusiv în ceea ce privește reîntregirea familiei și facilitarea mobilității în interiorul UE.

Asigurarea unui echilibru între competențele existente şi oferta disponibilă pe piaţa muncii

În acest sens, Comisia propune intensificarea cooperării operaționale la nivelul UE între statele membre și țările partenere. Prin urmare, după lansarea parteneriatelor pentru atragerea de talente în vara anului trecut, Comisia doreşte să implementeze o serie de etape pentru operaționalizarea colaborărilor încheiate, urmând ca până la sfârșitul anului 2022 parteneriate menţionate anterior să fie puse efectiv în aplicare.

Citeşte şi: MiCA sau cum vrea Uniunea Europeană să reglementeze Piețele de criptoactive

Astfel, Comisia are în plan crearea unei platforme la nivelul UE care să înglobeze candidaţii disponibili la nivelul statelor membre, astfel încât organismul politic să devină mai atractiv pentru resortisanții statelor terțe care sunt în căutarea de noi oportunități. De asemenea, prin intermediul acestei metode, angajatorii vor putea găsi mult mai uşor talentele de care au nevoie.

Pentru a răspunde nevoii urgente de a facilita accesul pe muncii al persoanelor refugiate din Ucraina, Comisia Europeană propune o inițiativă-pilot care se preconizează a fi operațională până în vara anului 2022.