Companiile au contractat peste 50% din totalul creditelor in 2020

Companiile au contractat peste 50% din totalul creditelor in 2020

Creditele noi acordate de bancile romanesti populatiei si companiilor s-au situat la 84 miliarde lei anul trecut, in crestere fata de anul anterior, dupa cum transmite Asociatia Romana a Bancilor, citata de Agerpres. In acelasi timp, aceasta suma reprezinta aproape o tremie in soldul creditului neguvernamental, conform aceleiasi surse.

Companiile au atras peste jumatate din totalul imprumuturilor

Creditarea totala a fost impulsionata insa de segmentul companiilor, astfel ca din suma de 84 de miliarde numai 35,45 au revenit populatiei (42,4% din suma totala), in vreme ce companiile au contractat credite in valoare de 48,45 miliarde lei (57,7% din suma totala). Cat priveste repartitia pe monede a creditelor acordate la nivelul anului trecut, din totalul de 84 miliarde lei, 81,66% sunt reprezentate de imprumuturile in lei, 15% este ponderea creditelor in euro, in vreme ce restul sunt dolari. Astfel, creditele noi in dolari acordate in 2020 reprezinta 3,30% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice. In ceea ce priveste creditele in euro, 95,5% din valoarea totala de anul trecut a fost contractata de persoanele juridice.

2019, an-record pentru imprumuturile populatiei

Chiar si asa, insa, cifrele arata ca, desi a fost un an foarte dificil, marcat de pandemie, populatia s-a imprumutat mai putin decat in anul 2019, creditele contractate atingand acum doi ani un varf de 36,9 mld. lei, cu 1,1 miliarde lei peste nivelul din 2018 si cu mai mult de 2 miliarde lei peste valoarea din anii de boom ai economiei si ai creditarii, 2007-2008. Cat priveste destinatia imprumuturilor, in 2019 romanii s-au imprumutat in special pentru consum, numai creditele noi de consum in lei si euro, fara a le socoti pe cele ipotecare, ajungand la 23,2 miliarde lei.

Aceste informatii sunt cu atat mai relvante cu cat, din anul 2019, BNR a limitat gradul de indatorare al populatiei, dupa modelul aplicat inainte de 2007, cand Romania nu era in Uniunea Europeana. Astfel, in cazul imprumuturilor in lei gradul maxim de indatorare a fost stabilit la 40% din venitul net, in timp ce pentru creditele in valuta este de 20%, atat pentru imprumuturile ipotecare, cat si pentru cele de consum. In urma aplicarii acestei limitari, gradul de indatorare a inregistrat o diminuare importanta, ceea ce arata, desigur, cat de diferita ar fi fost realitatea si cat de mare indatorarea populatiei in absenta unei astfel de reglementari.