Companiile pot vaccina angajatii chiar la sediu, doar cu AstraZeneca

Companiile pot vaccina angajatii chiar la sediu, doar cu AstraZeneca

Autoritatile romane fac apel catre mediul privat pentru a sprijini campania de vaccinare impotriva COVID-19. Mai exact, dupa ce secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Andrei Baciu, a prezentat saptamana trecuta conditiile de organizare a unor centre chiar la sediul companiilor, acum presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a transmis un mesaj de mobilizare catre angajatori pentru a-si vaccina salariatii. Solicitari ar fi din partea companiilor, dar sunt multi angajati care se tem de reactiile serului produs de AstraZeneca, singurul disponibil pentru acest tip de campanie de vaccinare.

Mediul privat, chemat sa sustina vaccinarea

Angajatorii care doresc sa organizeze o campanie de vaccinare o pot face in doua variante: fie in sediul propriu, cu personal medico-sanitar propriu, fie cu sprijinul Directiei de Sanatate Publica. Vaccinarea se poate face doar cu serul produs de compania AstraZeneca, care poate fi pastrat la temperaturi intre 2 si 8 grade Celsius. Secretarul de stat a explicat procedura si conditiile de vaccinare la sediul companiilor. Astfel, am sintetizat pentru angajatori regulile pe scurt:

-centrele de vaccinare se vor realiza intr-un spatiu adecvat

-spatiul trebuie sa fie in conformitate cu normele igienico-sanitare, sa respecte circuite de functionare adecvate, sa asigure frigidere care sa pastreze dozele de vaccinare la temperaturi intre 2 si 8 grade Celsius

- vaccinarea angajatilor se va realiza fara programare in platforma de programare

- angajatorul va intocmi lista persoanelor eligibile, care doresc sa se vaccineze

- listele se transmit catre DSP-uri

- operatorii economici care au personal medico-sanitar propriu vor organiza actiunea de vaccinare in sediile proprii cu ajutorul acestui personal

- pentru operatorii economici care nu au personal medico-sanitar se vor constitui echipe mobile, ce vor fi arondate unui centru fix de vaccinare cu vaccinul AstraZeneca

- pentru operatorii economici care au mai putin de 100 de angajati, vor intocmi liste cu angajatii, le trimit catre DSP si vor fi planificate la vaccinare in centrele fixe.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Florin Jianu, a transmis:

" Noi consideram ca acest pas care merge in intampinarea operatorilor economici, atat de talie mijlocie si mare, dar si de talie mica, pentru a sustine vaccinarea, trebuie sa fie sustinuta si din partea noastra, a Consiliului National al IMM-urilor, de aceea mesajul nostru este de sustinere a campaniei de vaccinare, iar angajatorii mici, mijlocii si mari care isi permit sa organizeze astfel de centre sa faca uz de aceasta instructiune".

Reactiile serului Vaxzevria genereaza temeri in randul angajatilor

Desi multe companii si-au aratat deja disponibilitatea de a organiza campanie de vaccinare, o situatie delicata ramane cea a tipului de ser utilizat in aceste conditii. Vaccinul produs de AstraZeneca (Vaxzevria) nu necesita conditii speciale de depozitare, astfel ca este singurul eligibil pentru vaccinarea la sediu a angajatilor de catre companii. Problema este ca sunt multi angajati care se tem de reactiile adverse vehiculate in ultima perioada, in urma imunizarii cu acest ser. Desi este mult mai rapida si mai comoda vaccinarea la sediul firmei, unii au ales sa se programeze pe cont propriu in platforma si sa astepte pana cand le vine randul la vaccinare.