Consecințele economice ale invaziei rusești asupra Ucrainei. Șocul a fost resimțit din plin de economiile europene

Consecințele economice ale invaziei rusești asupra Ucrainei. Șocul a fost resimțit din plin de economiile europene

Atacul militar desfășurat joi de dimineață de Federația Rusă, care a invadat Ucraina, vine la pachet cu un risc suplimenar pentru aprovizioanarea cu combustibil a țărilor din Uniunea Europeană, aflate deja în mijlocul unei crize energetice.

Continentul depinde de Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze naturale, iar stocurile scăzute ale combustibilului de anul trecut au dus prețurile la niveluri record. 

Totuși, Rusia își propune să-și mențină aprovizionarea cu gaze în străinătate ”neîntreruptă”, așa cum a declarat ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, la începutul acestei săptămâni.

Nouă explozie a prețurilor în zona de energie

În ciuda acestor declarații, prețurile energiei europene au crescut după ce forțele ruse au atacat ținte în întreaga Ucraine

Astfel, contractele futures olandeze de referință au crescut cu până la 41%, cel mai mare câștig din septembrie, în al patrulea avans zilnic consecutiv, potrivit Bloomberg.

”După această dimineață sumbră, trebuie să fim pregătiți pentru ca gazul rus să curgă doar către anumite țări ale UE”, a spus Thierry Bros, profesor la Institutul de Studii Politice din Paris.

 ”Acest lucru va pune și mai mult accent pe UE atât pe partea energetică, cât și pe cea diplomatică.”, a adăugat el, conform sursei citate.

În consecință, atât prețul cărbunelui, cât și al petrolului au consemnat majorări spectaculoase pe bursele europene.

Devalorizare pentru monedele europene

De asemenea, monedele țărilor europene s-au devalorizat, în condițiile în care regiunea se confruntă cu cea mai mare criză de securitate de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, moneda euro a scăzut cu 1,3%, cea mai mare scădere de la pandemia din martie 2020, în timp ce monedele scandinave cu aversiune la risc au pierdut mai mult de 2%. 

Chiar și francul elvețian, un refugiu tradițional, a scăzut față de dolar în timp ce tancurile rusești au intrat în Ucraina.

În plus, la nivel global, în timp ce obligațiunile și prețul petrolului consemnează creșteri semnificative, piețele de derivate și de acțiuni globale sunt în scădere, arată sursa citată. 

Contractele futures pe acțiuni S&P 500 și Nasdaq 100 au scăzut cu aproximativ 2%, în timp ce contractele futures europene s-au diminuat cu aproximativ 3%,iar cele din Asia au înregistrat cele mai mari scăderi din anul 2020. 

Tranzacționarea rublei, acțiunilor și a contractelor futures la Bursa de la Moscova a fost oprită. Prețul petrolului Brent a urcat până la 100 dolari/baril din cauza posibilelor riscuri pentru exporturile rusești de energie. 

Prețul aurului a atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2021. Criptomonedele au scăzut, de asemenea, Bitcoin ajungând la 34.783 dolari (-7,4%), iar Ether la 2.390 dolari (-8,7%).

Bursele europene au reacționat la unison

Oscilațiile activelor cripto din ultimele săptămâni de escaladare a tensiunilor geopolitice au servit la subminarea argumentului că activele cripto oferă o acoperire în perioade de criză. 

Costul mărfurilor, de la petrol la cereale și metale au urcat pe fondul îngrijorărilor că fluxurile de materii prime vor fi perturbate de criza în desfășurare. 

Trebuie amintit și faptul că președintele american Joe Biden se va întâlni joi cu țările din G7 pentru a discuta sancțiuni suplimentare asupra Rusiei. 

Ucraina este un exportator important de cereale, iar sancțiunile ar putea izola Rusia.

În România, Bursa de Valori Bucureşti a deschis ședința de joi în acord cu celelalte burse europene, cu scăderi de peste trei procente pe majoritatea indicilor listați.

La scurt timp de la debutul tranzacţiilor de joi, Bursa de la Paris înregistra o scădere de 4,19%, Bursa de la Frankfurt era în scădere cu 4,39%, iar cea de la Londra afişa o scădere de 2,55%. 

Indicele european de referinţă Eurostoxx 50 înregistra şi el o scădere de 3,52%.