Creezi relatii la job doar cu oamenii care iti plac?

Creezi relatii la job doar cu oamenii care iti plac?

Creezi relatii la job doar cu oamenii care iti plac?

Foto: Pixabay.com

 

Relatiile pe care la avem la job sunt foarte importante, deoarece ele ne influenteaza in mod direct starea si ne determina sa actionam intr-un sens pozitiv sau… negativ. De regula, desi nu este un lucru pe care cei mai multi dintre noi l-am recunoaste cu usurinta, cei mai multi angajati creeaza relatii la job doar cu oamenii pe care ii agreeaza.

Diferentele care tin de religie, rasa, aspectul fizic si multe altele ne influenteaza in mod direct relatiile pe care ii avem cu persoanele din jurul nostru. Iar la toate acestea se adauga si cele care tin de comportament, stil de viata, limbaj verbal sau nonverbal si obiceiuri.

Cu alte cuvinte, avem un set de valori foarte bine definit, insa destul de subiectiv cand vine vorba de relatiile pe care le avem cu alti oameni, in special in mediul profesional.

Potrivit Harvard Business Review, cele mai multe situatii conflictuale loa job iau nastere din motive superficiale, iar de regula acestea sunt bazate pe aspectul fizic sau pe stilul vestimentar. Mai mult decat atat, discutiile negative vin de cele mai multe ori din partea persoanelor de sex feminin, care sunt mult mai atente la detalii si care pot fi mult mai transante in momentul in care fac unele afirmatii despre colegii sau colegele de birou. Tot potrivit Harvard Business Review, nici barbatii nu sunt departe cand vine vorba de crearea unor situatii favorabile pentru declansarea unor conflicte in mediul de munca. De regula, remarcile acestora pot face referire la colegele de birou, pe care uneori le considera mai putin pregatite din punct de vedere profesional.

Indiferent care sunt motivele, un lucru este cert: relatiile conflictuale pot lua nastere foarte usor din motive subiective. Lista poate fi interminabila, deoarece oricand putem adauga un criteriu nou.

 

Si totusi… cum cream relatii sanatoase le job?

 

Cand vine vorba de relatiile interumane, un lucru este cert: comunicarea este esentiala! Creezi relatii sanatoase la job doar cu oamenii care iti plac? Afla ca abordarea ta poate fi una gresita, insa gasesti mai jos cateva sfaturi (guide lines) care te vor ajuta sa eviti situatiile conflictuale si sa creezi relatii sanatoase cu toti colegii de birou.

 

Fii deschis/a in relatiile cu ceilalti

 

O atitudine defensiva este in mod clar o atitudine care nu te avantajeaza, nici pe plan personal, nici pe plan profesional. Inainte sa faci unele afirmatii despre persoanele din jurul tau, intreaba-te daca ceea ce gandesti este corect. Nu trage concluzii pripite si nu crea discutii care au o incarcatura negativa foarte mare. Asculta-ti interlocutorul/interlocutorii si adopta o atitudine profesionala.

 

Incearca sa-i intelegi pe ceilalti, nu sa demonstrezi ca esti o persoana competenta

 

 

Cele mai bune conversatii sunt bazate pe atentie. Inainte sa afirmi unele lucruri sau sa practici lauda de sine, asculta cu atentie ce au de spus persoanele din fata ta. Nu cauta sa sa demonstrezi ce competente ai, ci invata sa asculti. Relatiile de la munca sunt foarte importante, motiv pentru care trebuie sa fii constient/a de lucrurile pe care le poti provoca. Situatiile negative nu sunt numai in defavoarea companiei, ci sunt si in defavoarea ta.

 

Nu-ti ataca colegii

 

Expresii precum: “Tu nu stii sa accepti o gluma?”, “Nu obisnuiesc sa judec, insa ce spui tu...”, “Stiu ca nu iti doresti sa stii asta, dar sunt de parere ca...”, “Ai niste conceptii total eronate!” sau alte expresii asemanatoare nu te vor ajuta sa creezi relatii sanatoase la job. Mai mult decat atat, colegii tai se vor simti ofensati in momentul in care modul tau de abordare va fi unul ofensiv. Asadar, pune accent pe comunicare deschisa, evita cuvintele si expresiile care au o conotatie negativa si nu incerca sa-ti ataci colegii.

Aceste sfaturi sunt mai mult decat vitale pentru consolidarea unor relatii sanatoase la job. Fie ca ne place, fie ca nu, este necesar sa lucram intr-un colectiv, motiv pentru care este important sa invatam sa acceptam diferentele dintre oameni, sa punem accent pe comunicare si sa lucram constant la dezvoltarea noastra.

Te-ar putea interesa si: Tipologii diferite de persoane. Cum le faci fata la job

Tuesday, 08-October-2019
Autor: Daniela Mitran

Recomandari RisCo: