Cresterea pensiilor se amana pana in 2022

Cresterea pensiilor se amana pana in 2022

Dupa epopeea maririlor de pensii, care se desfasoara deja de cativa ani si care a fost transata recent de Curtea Constitutionala, premierul Romaniei a facut anuntul: urmatoarea marire de pensii va avea loc abia la 1 ianuarie 2022!

Contradictii in coalitia de guvernare pe subiectul pensiilor

Asadar, de unde acest lucru era vehiculat a se intampla in luna septembrie a anului 2021, iata ca marirea de pensii va avea loc cel putin cinci luni mai tarziu. De ce cinci luni? Pentru ca guvernantii incearca sa revina acum la vechiul termen de marire a pensiilor, care avea loc la inceputul fiecarui an.

Pensiile vor creste de la data de 1 ianuarie 2022. La baza cresterii punctului de pensie sta formula care a existat in Legea 263, si anume: compensarea proportiei de suta la suta a pierderii puterii de cumparare ca urmare a inflatiei si, de asemenea, cresterea puterii de cumparare prin cresterea punctului de pensie cu 50 la suta din cresterea salariului mediu brut pe economie”, a spus Orban.

Subiectul a fost discutat de altfel si saptamana trecuta, cand Florin Citu a subliniat, in interiorul partidului, ca nu ia in calcul sa prinda majorarea pensiilor în bugetul de stat pe 2021, contrar solicitarii partenerilor de Coalitie.

Peste 5 milioane de pensii vor fi recalculate

Pe de alta parte, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat deja ca are in vedere o reforma a sistemului de pensii. Concret, acest lucru inseamna recalcularea tuturor pensiilor, ceea ce presupune, intr-o prima faza, evaluarea si digitalizarea tuturor celor peste 5 milioane de pensii din Romania.  

Recalcularea pensiilor inseamna ca vor fi inlaturate situatiile cand la pregatire egala, munca egala, contributie egala, pensiile sunt considerabil diferite.”, a explicat ministrul Muncii.

Totodata, conform ministrului, la evaluarea dosarelor de pensii, vor fi luate in considerare urmatoarele elemente, pentru determinarea numarului total de puncte care constituie elementul principal in stabilirea cuantumului pensiei:

Stagiul de cotizare/vechimea in munca;

Stagiul de cotizare realizat in grupele de munca, respectiv conditii deosebite si speciale de munca;

Veniturile de natura salariala (salariul de incadrare la care se adauga sporurile care au intrat in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale);

Perioadele necontributive, respectiv daca persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus etc.   

Asa cum era de asteptat, insa, ministrul Muncii nu a facut precizari cu privire la o eventuala recalculare a pensiilor speciale, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la echitabilitatea intregului proces. Cu alte cuvinte, va fi o recalculare doar a pensiilor cu care milioane de cetateni ai Romaniei abia trec de la o zi la alta sau una a absolut tuturor pensiilor? Este o intrebare la care inca nu avem raspuns.