Criza actuala a depasit-o pe cea din 2008. E mai severa si decat cea din anii ’30

Criza actuala a depasit-o pe cea din 2008. E mai severa si decat cea din anii ’30

Sute de mii de contracte desfacute aici. Mii de magazine tragand obloanele dincolo. Ceea ce in primele saptamani de pandemie erau doar niste cifre rostogolindu-se, uneori fara mare insemnatate pentru cei care le citeau, se dovedeste, iata, de o amploare fara precedent. Si pentru ca etalonul era criza anterioara care a zguduit sistemul financiar mondial, mai precis cea din 2008, iata ca foarte curand si acest jalon” a fost lasat in urma, dupa cum arata majoritatea expertilor.

Cifrele somajului sunt socante

Astfel, aflam ca numai in ultimele doua saptamani in jur de 10 milioane de americani au aplicat pentru ajutor de somaj. O cifra enorma, daca ne gandim ca reprezinta totalul celor ramasi fara loc de munca in primele 6 luni ale crizei din 2008. Iar Goldman Sachs a avansat chiar un procent de 15% in privinta somajului prevazut pentru perioada imediat urmatoare, lucru care arata cat de grave sunt lucrurile peste Ocean. Un raport al Organizatiei Internationale a Muncii arata ca lucrurile stau la fel de rau si in Europa. Prin urmare, in Marea Britanie aproape un million de cetateni au aplicat pentru plati de asistenta sociala numai in ultimele doua saptamani, ceea ce reprezinta de 10 ori mai mult decat in timpul unei perioade obisnuite. Cat priveste Spania, una dintre cele mai puternic lovite tari de criza actuala, somajul a atins deja 14%, unul dintre cele mai mari dintre tarile cu economii dezvoltate.

Cum a fost in anii 30?

Istoricii specializati in economie considera ca la varful Marii crize financiare din anii 1930 erau aproximativ 15 milioane de someri in Statele Unite, venitul national al tarii scazand cu aproximativ 30%. Mai mult, trebuie spus ca in perioada respectiva nici ajutoarele federale nu au contat prea mult, fermierii americani fiind devastati atat din cauza crizei cat si a unei secete cumplite care le-a compromis in mare parte culturile. In total, intr-o perioada de numai 10 luni a anului 1930, nu mai putin de 744 de banci au colapsat, disparand efectiv de pe piata, iar calcule ulterioare au aratat ca in intreaga perioada a Marii crize din anii 1930, un numar colosal de 9000 de banci au sucombat in fata acestei recesiuni fara precedent. Cat despre Europa, trebuie adaugat ca si aici efectele au fost devastatoare, imensele pierderi financiare suprapunandu-se cu venirea regimului nazist la putere in Germania.

Romania, nepregatita ca de obicei

In contextul actual, tara noastra nu are motive de optimism, in ciuda asigurarilor guvernantilor ca toti cei afectati vor fi sprijiniti de statul roman. Ce pierd din vedere acestia, prin urmare, atunci cand judeca situatiile individuale la gramada, precum o statistica care indexeaza numarul total de someri intr-un document excel, este ca un loc de munca nu inseamna doar un salariu. Un loc de munca presupune si o perfectionare continua a activitatii, care nu are cum sa se petreaca in perioada actuala si, nu in ultimul rand, si o dependenta mai mult sau mai putin directa fata de alte industrii sau sectoare de activitate, fara de care locul respectiv de munca nu are cum sa existe. Astfel, daca judecam lucrurile din aceasta perspectiva, raul facut economiei romanesti este mult mai mare decat pierderea unui anumit numar de locuri de munca, un calcul de bun simt sugerand ca o revenire nu are cum sa se petreaca decat dupa o perioada cel putin dubla fata de cea a crizei propriu-zise.

Ce sectoare au fost afectate?

In momentul in care ne uitam, insa, si la ce ramuri ale economiei au suferit cele mai mari pierderi, tabloul general se contureaza si mai bine. Si nu are cum sa fie unul placut. Prin urmare, cele mai importante industrii care au incasat din plin actualul soc economic, sunt urmatoarele: comertul, cu o scadere de aproape 50%, sectorul IT&C, prabusit cu un procent de aproximativ 40%, dar si constructiile, afectate cu un procent asemanator in numai o luna. Nu in ultimul rand si Industria constructoare de masini este in momentul de fata intr-o pozitie extrem de subreda, chiar daca nu se afla printre cele cu cel mai mare numar de persoane angajate de pe piata muncii. Prin urmare, daca guvernantii nu vor creiona rapid un plan de revenire a economiei in perioada imediat urmatoare, anticipam ca efectele vor fi foarte, foarte greu de ameliorat. In loc de un astfel de plan, insa, Romania tocmai a mai primit o luna de stare de urgenta. Cu siguranta aceasta nu va redresa economia romaneasca!