De la work from home inapoi la munca in birou. 3 sfaturi utile

De la work from home inapoi la munca in birou. 3 sfaturi utile

In perioada de varf a pandemiei marile companii au renuntat sa-si mai cheme toti angajatii la sediu, ca masura pentru prevenirea raspandirii virusului. Salariatii au fost nevoiti sa se adapteze rapid situatiei si sa munceasca de acasa, din sufragerie sau de pe balcon. Inarmati cu rabdare si permanent conectati la gadgeturi, cei mai multi au reusit sa treaca peste aceasta provocare. Ba chiar i-au inteles avantajele si work from home a devenit o alternativa convenabila. Numai ca, etapele de relaxare introduse de autoritati au determinat multi angajatori sa-si cheme oamenii inapoi in sediile ramase goale luni la rand. Comunicare mai usoara fata in fata, gestionarea mai rapida a task-urilor si posibilitatea de a supraveghea mai bine activitatea angajatilor sunt doar cateva dintre motivele pentru care firmele au luat decizia renuntarii la work from home si revenirii la birou a salariatilor. Astfel a aparut nevoia de reacomodare.  Unii s-au aratat nemultumiti de o noua schimbare, altora le este mai greu sa se organizeze. Am pregatit 3 sfaturi utile pentru intoarcerea la birou. Iata la ce aspecte ar trebui sa acorzi atentie:

1. Programul

Stim ca acasa aveai propriile reguli, spatiul tau, iti organizai timpul si prioritizai activitatile, insa revenirea la birou inseamna readaptarea la programul fix de lucru. Ai din nou o ora de sosire, una de plecare, pauza de pranz, ore de sedinta, conferinte etc. Va trebui sa reiei orarul impus de companie si sa te incadrezi in planul de activitate de la sediu. Nu te panica, ia-o treptat si planifica-ti munca si proiectele astfel incat trecerea sa fie cat mai usoara.

2. Transportul

O grija in minus in cazul muncii de acasa, deplasarea la birou va reprezenta acum pentru multi o problema. Trebuie sa iei in calcul mijloacele de transport, orarul, eventuale intarzieri in trafic. Ca sa nu mai vorbim de economia pe care ai facut-o la combustibil, consumabile necesare autoturismului sau la abonamentele si biletele pentru mijloacele de transport in comun. Ai nevoie de un plan financiar. Va trebui sa-ti calculezi din nou si aceste cheltuieli. Nu le lasa la voia intamplarii, pentru ca s-ar putea sa te trezesti pe minus.

3. Readaptarea comportamentului

Pare banal acest aspect, dar nu e asa nici pe departe. Componenta comportamentala reprezinta un factor important al productivitatii angajatului. Este esential sa exersezi treptat rutina si sa reiei conexiunile sociale. Acestea au si avantaje si dezavantaje. Este posibil ca dupa etapa work from home sa te fi obisnuit sa lucrezi singur, fara sa te deranjeze zgomotul din birou sau reactiile colegilor/sefilor. La fel ca trecerea de la birou la munca de acasa si traseul invers implica pentru unii o stare de anxietate. Comunicati despre aceste lucruri. Unii se tem si de expunerea la posibilitatea de infectare odata cu revenirea la sediu. Trebuie sa existe intelegere atat din partea colectivului, cat si din partea angajatorului. Este important sa discutati despre ceea ce va ingrijoreaza.

In final, angajatorul ar trebui sa ia si masuri suplimentare la momentul deciziei intoarcerii salariatilor la birou: dezinfectarea spatiilor regulat, delimitarea spatiilor de lucru, asigurarea consumabilelor, actualizarea politicilor medicale.