Dependenta de sucuri: Coca-Cola, Pepsi si Romaqua domina Romania

Dependenta de sucuri: Coca-Cola, Pepsi si Romaqua domina Romania

Dependenta de sucuri: Coca-Cola, Pepsi si Romaqua domina Romania

Foto: RisCo

Este cunoscut faptul ca multe dintre alimentele pe care le consumam cu regularitate sunt saturate in zahar adaugat, cea mai comuna sursa fiind reprezentata de bauturile racoritoare si sucurile de fructe.

In ceea ce priveste piata bauturilor racoritoare, s-a remarcat o dezvoltare majora in ultimii ani, mai ales dupa anul 1990, cand pe piata din Romania au patruns numeroase companii internationale.

Pe parcursul anului 2017, s-au inregistrat cresteri importante in toate segmentele acestui sector, dar, in mod firesc, unele tipuri de produse s-au dovedit a fi mai preferate de catre consumatori si, implicit, mai generatoare de profit pentru distribuitori decat altele.

 

Vanzari Industrie Sucuri

Profit Industrie Sucuri

 

#1. Coca-Cola

Cel mai important jucator de pe piata racoritoarelor din Romania ramane in continuare Cola Cola, care a reusit sa isi mentina pozitia de lider cu o piata de desfacere ce cuprinde 200 tari, a ajuns, in anul 2017, la o cifra de afaceri de 10,087 milioane de euro si un profit net de 670 milioane de euro. In topul celor mai cunoscute produse care le sunt oferite consumatorilor de catre companie se regasesc: Coca-Cola, Fanta si Sprite.

Vanzari Coca Cola

Fara indoiala ca notorietatea constituie principalul avantaj al marilor branduri. Companiile foarte cunoscute reusesc sa le inspire incredere consumatorilor, care au o doza de siguranta atunci cand opteaza pentru un produs sau un serviciu promovat de brandul respectiv. Din acest considerent, o campanie puternica de marketing, asa cum este cea promovata de Coca Cola, maximizeaza profitul si consolideaza imaginea produselor comercializate de aceasta.

 

#2. Pepsi

Marele rival al companiei Coca Cola, imbuteliatorul Quadrant Amroq Beverages, a inregistrat in anul 2017 o cifra de afaceri in valoare de 6,749 milioane de euro si un profit net de 210 milioane de euro. Compania este distribuitorul produselor: Pepsi, Lipton Ice Tea, Prigat si Kick.

Vanzari Pepsi

 

#3. Romaqua

In aceeasi nota, compania autohtona Romaqua Group, unul dintre principalii producatori de apa minerala si de bauturi racoritoare din Romania a inregistrat un profit net de 75 milioane de euro. Sucurile distribuite de catre companie sunt: Giusto, Brifcor, Cico si Quick Cola.

Vanzari Romaqua

#4. Tymbark

Preocuparea tot mai accentuata a consumatorilor pentru alimentele sanatoase a incurajat producatorii de sucuri naturale sa isi consolideze profiturile. Pe acest fond, compania Tymbark Maspex a realizat in anul 2017 un profit net in valoare de 202 milioane de euro. Din acest sector, brandul nu distribuie decat produsul Tedi.

Vanzari Tymbark

 

#5. European Drinks

Brandul producator de sucuri si ape minerale European Drinks a realizat un profit net in cuantum de 131 milioane de euro in acelasi an de referinta. Aceasta companie insumeaza in lista produselor pe care le comercializeaza urmatoarele sucuri: Frutti Fresh, American Cola, Adria si Fruttia.

Vanzari European

 

In conditiile in care comportamentul de consum se fundamenteaza in mare parte pe impuls, afacerile din acest sector sunt influentate de investitiile considerabile facute de catre companii in promovarea produselor pe care acestea le pun la dispozitia consumatorilor.

In prezent, Romania are cel mai mare consum de bauturi racoritoare indulcite din Europa. In ceea ce priveste evolutia in viitor a consumului de bauturi racoritoare, se poate concluziona ca sansa ca acest consum sa creasca este considerabila, cu atat mai mult daca avem in vedere faptul ca, datorita extinderii lanturilor de hypermarketuri si expansiunii comertului online, producatorii se bucura de o vizibilitate tot mai sporita in randul consumatorilor.

 

Iti recomandam sa citesti si articolul Supermarketurile - Apetitul pentru consum al romanilor genereaza anual miliarde de euro in contul acestora

 

RisCo a realizat acest articol utilizand serviciul SellNet - Selectii Liste si Firme.  Daca si tu lucrezi intr-o industrie competitiva si te intereseaza situatia primilor jucatori, urmareste articolele noastre sau foloseste serviciul recomandat de specialistii nostri. 

Daca acest articol ti s-a parut interesant, urmareste-ne si pe paginile de FacebookTwitter, sau LinkedIn!

 

 

Wednesday, 13-February-2019
Autor: RisCo

Recomandari RisCo: