Digitalizare pe hârtie: România, ultima în UE la speciliști ITC

Digitalizare pe hârtie: România, ultima în UE la speciliști ITC

Țara noastră se află pe ultimul loc în UE și în ceea ce privește competențele digitale de bază, precum și pe ultimele locuri la folosirea internetului.

Trebuie amintit că, în acord cu programele și obiectivele Comisiei Europene, digitalizarea este unul din cele mai rostite angajamente de către guvernanții de la București.

Creștere de peste 50% în UE

Aproape 9 milioane de oameni au lucrat în 2021 în Uniunea Europeană pe poziții de specialiști în tehnologia informației și comunicații - ITC, ceea ce reprezintă 4,5% din totalul forței de muncă, arată datele publicate de Eurostat.

Ponderea acestei categorii profesionale a crescut în ultimii 10 ani în UE, în condițiile în care precentul era de 1,3% în 2012.

Creșterea numărului de specialiști ITC în UE între 2012 și 2021 a fost de 50,5%, aproape de opt ori mai mare decât majorarea cu 6,3% a numărului total de angajați.  

În cadrul UE, cel mai mare procent de specialiști ITC a fost consemnat anul trecut în Suedia și Finlanda: 8%, respectiv 7,4%.

La polul opus se află Grecia și România, cu procente de 2,8% și 2,6%.

Cea mai mare pondere a femeilor în ITC

Pe de altă parte, România se află printre primele țări europene în ceea ce privește procentul femeilor în rândul specialiștilor ITC.

Cea mai mare pondere a fost raportată în Bulgaria – 28,2%, urmează țara noastră cu 26% și Malta cu 25,6%.

Cele mai puține femei în cadrul specialiștilor ITC se regăsesc în Cehia – 10%, Ungaria – 14% și Slovacia – 14,9%, potrivit sursei citate.

De menționat că tehnologia informației și a comunicațiilor, abreviată ITC, se referă la toate mijloacele tehnice care facilitează transferul de informații și comunicațiile, incluzând atât partea de hardware, cât și de software, atât pentru calculatoare cât și pentru rețele.

Codași pe linie

Potrivit statisticilor UE, în timp ce 54% dintre locuitorii Uniunii Europene cu vârsta între 16 şi 74 de ani aveau în 2021 cel puţin competenţe digitale de bază, România se află pe ultimul loc între țările blocului comunitar, cu un procent de doar 28%.

În același timp, românii, alături de bulgari, sunt ultimii la folosirea internetului în Europa, arată statisticile europene.

Astfel, în timp ce media europeană a fost de 80% în privința adulților care au folosit zilnic internetul în 2020, în România procentul a variat între 55%, în Regiunea Nord-Est și 69%, respectiv 67% în regiunile Vest și București – Ilfov.

Trebuie amintit faptul că Executivul european a propus o ”busolă pentru dimensiunea digitală” a UE, care se articulează în jurul a patru puncte cardinale: competenţe, infrastructuri digitale sigure şi durabile, transformarea digitală a întreprinderilor şi digitalizarea serviciilor publice.

În ceea ce priveşte competenţele, ”busola pentru dimensiunea digitală” prevede că minimum 80% din populaţie să deţină cel puţin competenţe digitale de bază în 2030.