Drepturile si obligatiile din contractul de achizitie auto in leasing

Drepturile si obligatiile din contractul de achizitie auto in leasing

Leasingul reprezinta o varianta tot mai convenabila pentru cei care doresc sa conduca o masina buna, insa nu isi permit sa achite integral pretul acesteia, sau vad in leasing o optiune mai convenabila din punct de vedere financiar.

In orice caz, achizitia masini in leasing reprezinta un angajament serios, pe care trebuie sa ti-l iei pe termen mediu si lung si sa iti asumi o serie de conditii, stipulate, in mod obligatoriu, in contractul de leasing.

Sigur ca leasingul ofera o multime de beneficii, atat pentru persoanele fizice, care doresc sa achizitioneze un autoturism, cat si pentru persoanele juridice, care vor sa dezvolte flota de autoturisme a companiei.

Cu toate acestea, nu trebuie sa ne lasam vrajiti de mirajul beneficiilor.

Contractul de leasing vine, printre altele, cu o serie de obligatii, atat pentru client, cat si pentru compania de leasing, indatoriri care, daca nu sunt respectate pe toate perioada contractuale, sunt urmate de raspunderi serioase.

Ce regasim, insa, in contractul de leasing? Despre asta vom vorbi in continuare.

 

Ce reprezinta operatiunea de leasing?

 

Ei bine, operatiunea de leasing reprezinta cadrul in care un locator (compania de leasing) transmite, pentru o perioada de timp determinate, dreptul de utilizare asupra unui bun, al carui proprietare este (cel putin, pana la finalizarea contractului de leasing), catre un locatar (client).

Transmiterea bunului se realizeaza contra unei plati periodice (lunare, in principiu), denumita “rata de leasing”, intinsa pe o perioada de minim 12 luni si maxim 60 de luni.

La finalul perioadei de leasing, locatorul se oblige sa respecte dreptul locatarului de a opta pentru:

♦ Achizitia permanenta a bunului si, astfel, intrarea, oficiala, a acestuia, in posesia locatarului

♦ Prelungirea perioadei contractuale de leasing, fara a schimba natura acestuia

♦ Incheierea definitiva a contractului

♦ In principiu, exista doua tipuri de contracte de leasing, conform Ordonantei de Guvern nr. 51/1997:

♦ Contract de leasing financiar

Prevede in clar transferul de proprietate a bunului de la locator, catre locatar, la finalul incheierii perioadei contractuale, contra unei sume care reprezinta valoarea reziduala a bunului.

♦ Contract de leasing operational

Nu prevede transferul de proprietate de la locator la locatar, nici in momentul incheierii contractului, nici la finalul perioadei contractuale, cand locatarul are dreptul de a opta pentru cele 3 variante amintite mai sus.

 

Ce contine un contract de leasing auto?

 

Indiferent de natura leasingului, contractul va mentiona in mod obligatoriu urmatoarele clauze, in acord cu cadrul legal asigurat de articolul 6 din Ordonanta Guvernului nr. 51/1997:

♦ Partile contractante

♦ Descrierea bunului/bunurilor care fac/e obiectul contractului

♦ Valoarea clara a ratelor de leasing

♦ Perioada contractuala (termenul de plata - minim 12 luni/maxim 60 de luni)

♦ Perioada efectiva de utilizare a bunului/bunurilor, in sistem de leasing

♦ Clauze privind asigurarea obligatorie a bunului/bunurilor

♦ Drepturile si obligatiile partilor contractante

 

Obligatiile partilor din contract

 

Atat locatorul, cat si locatarul, au o serie de obligatii, stipulate in contractual de leasing.

Astfel, locatorul (finantatorul) are urmatoarele obligatii, si anume:

♦ Sa respecte dreptul locatarului de a alege un alt furnizor de servicii similar

♦ Sa respecte dreptul locatarului de a incheia un contract de vanzare-cumparare cu furnizorul respectiv

♦ Sa incheie contractul de leasing cu locatarul si sa asigure locatarului toate drepturile care ii survin asupra bunului

♦ Sa respecte dreptul locatarului de a opta pentru achizitionarea bunului, prelungirea perioadei de leasing sau inchiderea contractului, la finalul perioadei contractuale.

♦ Sa garanteze ca autoturismul beneficiaza de un pachet asigurator, prin intermediul unei companii de asigurari.

 

De cealalta parte, locatarul (clientul), are urmatoarele obligatii, printre altele:

♦ Sa primeasca autoturismul de la locator, la termenul stipulat in contract.

♦ Sa utilizeze autoturismul intocmai cu clauzele din contract si sa ofere instructaj specific celor care vor utiliza autoturismul, in situatia in care bunul este achizitionat cu scopul de a fi utilizat in cadrul unei firme.

♦ Sa nu foloseasca masina ca forma de garantie pentru absorbtia de credite bancare.

♦ Sa respecte cuantumul si periodicitatea platilor pe care este obligat sa le realizeze prin contract, catre locator.

♦ A suporte cheltuielile necesare pentru autoturism, pe care si le-a asumat in momentul semnarii contractului de leasing.

♦ Sa restituie bunul in conformitate cu prevederile contractuale.

Contractul poate sa prevada si alte obligatii, impuse de la un caz la caz.

 

Raspunderi

 

De asemenea, contractul incheiat pentru achizitia unei masini in leasing (sau a unei flote auto) stipuleaza si un set de respunderi, in cazul in care obligatiile nu sunt respectate.

Aceste raspunderi suferite de ambele parti contractuale sunt reglementate in Ordonanta de Guvern nr. 51/1997, la Capitolul IV si stipuleaza urmatoarele situatii:

♦ Locatorul are dreptul de a rezilia unilateral contractul de leasing daca locatarul nu isi executa in mod corespunzator obligatiile contractuale.

♦ Locatorul are dreptul de a rezilia unilateral contractul de leasing daca locatarul nu isi indeplineste obligatia de a plati integrat rata de leasing pentru doua luni consecutive.

In acest caz, rezilierea contractului atrage dupa sine restituirea bunului/bunurilor si plata tuturor sumelor datorate pana la data restituitii, in conformitate cu contractul de leasing.

♦ Locatorul are dreptul de a solicita daune-interese, sau de a solicita instantei abilitate sa pronunte o hotarare judecatoreasca, care sa tina loc de act de vanzare, in cazul in care locatorul nu respecta dreptul de optiune al locatarului, exprimat in sensul achizitiei bunului.