„Educatia continua” online cu sesiuni de indrumare pentru profesori

„Educatia continua” online cu sesiuni de indrumare pentru profesori

Dupa ce multe cadre didactice au fost surprinse de noile restrictii impuse de pandemie si de modificarea brusca sistemului educational romanesc, oficialii au fost nevoiti sa gaseasca o metoda prin care sa pregateasca profesorii pentru desfasurarea tuturor orelor de curs in regim online.

Astfel, pentru a se asigura o buna functionare a procesului pedagogic, nu a fost necesara doar alocarea de fonduri pentru tabletele si echipamentele de studiu ale elevilor, ci si pregatirea cadrelor didactice pentru predarea in mediul online. Ideile conform carora profesorii sunt spionati in timpul lectiilor online, drepturile de autor pentru cursuri, dar si problema achitarii facturii la internet, desi sunt platiti pentru orele suplimentare, reprezinta principala grija a multor cadre didactice din tara noastra. Totusi, principalul impediment pentru profesorii generatiei COVID este reprezentat intocmai de utilizarea si valorificarea resurselor tehnologice.

Multi dascali nu sunt obisnuiti sa foloseasca tableta sau calculatorul in procesul educational, iar acest lucru a determinat dublarea fara justificare a mediilor elevilor in semestrul II al anului scolar 2019-2020. Pierderea multor ore de curs nu a fost explicata rational de unii profesori, dar acestia au gasit cele mai interesante scuze pentru pregatirea profesionala precara in domeniul tehnologiei.

„Educatia continua” si pentru profesori

Pentru  a solutiona problema pregatirii profesorilor pentru invatamantul digitalizat, Ministerul Educatiei si Cercetarii a elaborat o serie de sesiuni de indrumare si consiliere pentru desfasurarea activitatii de predare in sistem online. Acestea se adreseaza tuturor cadrelor didactice, vor debuta in data de 10 noiembrie si fac parte din proiectul „Educatia Continua”. Durata unei astfel de sesiuni este de aproximativ o ora, iar tutorialele vor fi transmise live, zilnic, de luni pana vineri, incepand cu ora 15:00, pe canalul de Youtube si pe pagina de Facebook ale Ministerului Educatiei si Cercetarii, conform comunicatului de presa emis de aceasta institutie.

Cine ii scoate la tabla pe profesori in mediul online?

Prima sesiune din acest ciclu va fi susținută marți, 10 noiembrie, de către Gabriela Noveanu, secretar științific în cadrul Unității de Cercetare în Educație. Tema evenimentului: Rolul reperelor metodologice - concepute ca formulă de sprijin în ceea ce privește predarea online -, folosirea resurselor digitale și alegerea platformelor de lucru. Reperele metodologice conțin și exemple care să faciliteze procesul de predare-învățare-evaluare asistat de tehnologie”, conform documentului emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Ulterior, se vor alatura demersului si alte persoane abilitate ce le vor explica profesorilor pas cu pas modul in care se pot adapta la o altfel de scoala, la un invatamant digitalizat si modern. Saptamana aceasta sesiunile online se vor desfasura dupa urmatorul program: miercuri, 11 noiembrie „Evaluarea online- perspective privind evaluarea formativa”, joi, 12 noiembrie „Limba si literatura romana”, vineri, 13 noiembrie „Matematica”.