Este Romania gata sa renunte la modelul-Doi cu sapa, cinci cu mapa?Modelul TAROM

Este Romania gata sa renunte la modelul-Doi cu sapa, cinci cu mapa?Modelul TAROM

Efectul Citu incepe sa se resimta in institutiile si companiile de stat neproductive. Primele capete cad la TAROM. Compania a anuntat reducerea organigramei. Vestea a socat, insa nu din cauza numarului de persoane care urmeaza a fi concediate, respectiv 700 de angajati, ci prin faptul ca vorbim despre categorii de personal care pareau de neatins: sefi si directori. Compania, aflata in pierdere si cu probleme grave in ultimii ani, are 130 de posturi de conducere, iar raportul este de 1 sef la 11 angajati. Directori si manageri care aglomereaza birourile companiei si scot luna de luna de pe card sume exorbitante, in timp ce compania iese mai mereu pe minus. Pana acum au stat linistiti, insa constrans de ordinul implementarii unei reforme, operatorul national de transport aerian n-a mai avut iesire de aceasta data si a anuntat primele "concedieri de rang inalt". Este Romania gata sa renunte la modelul "Doi cu sapa, cinci cu mapa"? Este doar o miscare de imagine a companiei? Sau o reclama buna pentru Planul de Redresare si Rezilienta marca Guvernul Citu? Ramane de vazut.

De la sef la executant...ca de la cer la pamant

Ceea ce reprezinta o certitudine este faptul ca sectorul public din Romania sufera de multi ani de sindromul "Am si eu o verisoara" care s-a raspandit mai repede decat un virus in institutiile sustinute de bugetul de stat si pentru care nu s-a gasit un vaccin sau leac. Primarii, prefecturi, ministere si companii, toate s-au infectat. Printre cei 1.245.578 de bugetari pe care ii avea Romania in noiembrie 2020, gradele de rudenie sunt la ordinea zilei. Si miza nu sunt posturile de executanti, ci fotoliile calde de sef. Si cum sa nu fie cand pe meleagurile mioritice un manager castiga de 10 ori mai mult decat un subaltern.

Ramanem printre tarile cu diferenta uriasa intre salariile muncitorilor si salariile directorilor. Si poate ca pe romanul de rand asta nu l-ar deranja prea mult, leafa sa intre la timp! Dar, cand sefii se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie, iar el, executantul, este singurul cu sapa in mana, atunci incepe sa-l doara. Principiul "Nu te descurci, iti angajam un sef sa te organizeze" functioneaza din plin, insa in defavoarea economiei nationale. Ne-au spus-o si strainii. Pana si Banca Mondiala a recomandat inca de acum 10 ani Romaniei sa tina mai putini angajati in birouri si sa trimita mai multi pe teren. Si ii trimite...la inaugurari si taieri de panglici, la vizite planificate pe santierele patriei... sa faca figuratie.

In loc de concluzie, imi mai ramane o intrebare: cati dintre cei care dau buzna "la stat", atrasi de vechime, sporuri, bonusuri si un scaun caldut ar face fata cu brio si productivitate in sectorul privat?