Esti freelancer sau ai obtinut venituri din chirii? Vezi ultimatumul de la ANAF!

Esti freelancer sau ai obtinut venituri din chirii? Vezi ultimatumul de la ANAF!

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a facut un nou apel pentru depunerea declaratiei unice. Mai aveti la dispozitie doua saptamani. In Romania, veniturile obtinute de persoanele fizice din chirii, dar si din alte activitati  sunt  impozabile, astfel ca cei care in cursul anului anterior au incasat sume de bani prin aceste mijloace sunt obligati sa le declare la Fisc si sa achite impozitul aferent. Termenul limita pentru depunerea formularului 212 este 25 mai 2021. Pe baza informatiilor furnizate de ANAF au elaborat un mic ghid pentru completarea si depunerea declaratiei unice care va poate ajuta sa intrati in legalitate.

Etapele completarii declaratiei unice

Declaratia unica revine persoanelor fizice care in anul de impunere au realizat individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Agentia Nationala de Administrare Fiscala pune la dispozitie mai multe modele pentru completarea acesteia:

- pentru persoanele care obtin venituri din activitati independente impuse in

sistem real;

-pentru persoanele care obtin venituri din activitati independente impuse la

norma de venit;

-pentru persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor

(contracte de inchiriere in lei si valuta);

-pentru persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor

(contract de inchiriere in lei);

-pentru persoanele fara venituri care opteaza pentru plata contributiei la

Primul pas este sa intrati pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscale, de unde descarcati gratuit din Sectiunea asistenta pentru contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente si alte materiale informative/Modele de completare a declaratiei unice.

Odata ce ati descarcat declaratia, incepeti completarea campurilor, in functie de tipul de activitate/ venit obtinut. In formularul 212 veti avea si varianta depunerii declaratiei rectificative. Aceasta se depune pentru corectarea  informatiilor transmise in declaratia unica initiala anul anterior.

ANAF ofera si consultanta pentru completarea declaratiei. In cazul in care aveti nevoie de informatii suplimentare puteti solicita sprijin apeland Serviciul central de asistenta telefonica a contribuabililor - Call- center, la numarul de telefon 031.403.91.60. De asemenea, exista si oportunitatea de a accesa un formular de contact disponibil pe portalul https://www.anaf.ro/asistpublic/ si in SPV.

Inainte sa incepi completarea declaratiei, fa calculele! Sa luam exemplul unui PFA. Trebuie sa stii ce venituri ai obtinut, ce cheltuieli ai avut, care au fost deductibile, ai depasit sau nu plafonul de 12 salarii minime pe economie pentru a datora si CAS si CASS. Aceste calcule ar trebui sa se regaseasca si in registrul de evidenta fiscala. In fapt, acesta este un document. Inainte de a completa declaratia, completeaza acest registru. Spre deosebire de cel de incasari si plati si cel unic de control, acesta se gaseste mai greu in librarii sau papetarii. Poti descarca un model online sau poti elabora unul in baza datelor furnizate de Codul Fiscal. Acesta este valabil incepand cu anul 2018. Registrul de evidenta fiscala se pastreaza la domiciliul fiscal al contribuabilului/sediul asocierii, fie in formă scrisa, fie in format electronic. Completarea completarea subsectiunilor de CAS si CASS este necesara doar daca veniturile realizate depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie.

Depunerea declaratiei unice

Formularul poate fi depus fie online, fie fizic. Avand in vedere conditiile generate de pandemia de COVID-19, autoritatile incurajeaza alternativa online. Depunerea declaratiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanta se poate face fie prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", disponibil pe site-ul ANAF, fie prin intermediul serviciului "Depunere declaratii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

De asemenea, alte variante ar fi: depunerea in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire. Plata obligatiilor fiscale se poate face: la caseria ANAF, prin online banking in contul unic sau pe ghiseul.ro cu cardul.