Euro se devalorizează pe bursele asiatice. Economia europeană, cea mai lovită de războiul din Ucraina

Euro se devalorizează pe bursele asiatice. Economia europeană, cea mai lovită de războiul din Ucraina

Moneda euro se devalorizează rapid pe bursele asiatice, specialiștii prognozând că economia europeană va fi cea mai lovită de războiul din Ucraina.

Mai mult decât atât, țările învecinate cu Ucraina fac eforturi pentru a opri prăbușirea monedelor lor naționale, în condițiile prăbușirii rublei rusești și a incertitudinilor majore aduse de război în regiune, scrie Bloomberg.

BNR se luptă să mențină leul stabil

În România, BNR menține deocamdată leul pe linia de plutire, în ciuda faptului că a fost remarcată o tendință în rândul populației de a vinde deținerile de monedă națională și de a cumpăra euro.

Cursul leu/euro a variat nesemnificativ în ultima săptămână, menținându-se deocamdată sub valoarea de 4,95 lei pentru un euro, deși în tranzacțiile efectuate la băncile comeciale euro se cumpăra și peste valoarea de 5 lei.

De cealaltă parte, dolarul american este pe o tendință de creștere, cursul oficial publicat de BNR apropiindu-se vertiginos de valoarea de 4,5 lei pentru un dolar.

Trebuie precizat că paritatea leu/dolar nu se stabilește în mod direct, ci prin raportare la moneda europeană.

Est-europenii, cei mai afectați

Țările din estul Uniunii Europene intensifică intervențiile pe piață pentru a-și proteja monedele naționale de devalorizare, în condițiile în care conflictul armat din regiune îi face pe deținători să vândă masiv valutele est-europene.

Banca centrală cehă a vândut valută străină vineri, alăturându-se autorității monetare din Polonia, care a intervenit pentru a treia oară în piață săptămâna trecută.

Monedele europene scad la noi minime pe măsură ce războiul din Ucraina escaladează, determinând traderii să-și vândă unele dintre cele mai lichide active ale lor, potrivit sursei citate.

Zlotul polonez și forintul Ungariei au scăzut la minimele istorice față de euro. Fiecare monedă est-europeană s-a devalorizat față de dolar în ultima săptămână.

Mai mult decât atât: moneda euro se află pe o tedință accentuată de devalorizare, în raport cu celelalte valute principale.

Incertitudini majore

Astfel, euro a scăzut luni pe bursele asiatice cub paritatea de tranzacționare, în raport cu francul elvețian, fiind pentru prima dată când a coborât la acest nivel din ianuarie 2015, pe fondul îngrijorării sporite a investitorilor cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia.

”Nu este posibil să judecăm în mod rațional care va fi momentul când monedele europene vor înceta să scadă, până când nu vom vedea un indiciu cu privire la sfârșitul invaziei Ucrainei de către Rusia”, a declarat Daisaku Ueno, strateg șef valutar la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. din Tokyo.

”Monedele țărilor care sunt cele mai apropiate de zona de război au fost vândute, având în vedere că vor fi cele mai afectate de o reacție împotriva sancțiunilor împotriva Rusiei.”, a adăugat el.

Nicio monedă europeană nu a fost scutită de a fi vândută de deținători în această lună, lucru care echivalează cu devalorizarea.

Euro a scăzut cu 5% într-o lună

Euro, a doua cea mai tranzacționată monedă din lume și una dintre cele mai lichide  din Europa, a scăzut cu aproximativ 5% în ultima lună.

Tendința de devalorizare s-a accentuat după ce administrația Biden a spus că ia în considerare interzicerea importurilor de petrol rusești.

”Războiul din Ucraina va lovi cel mai puternic economia europeană, având în vedere dependența acesteia de petrolul Rusiei”, a declarat Takuya Kanda, director general la Institutul de Cercetare Gaitame.com din Tokyo.

 ”Euro poate scădea la 1,06 dolari.”, a arătat el.