Eurostat: Romania are cele mai mici suprafete de teren alocate

Eurostat: Romania are cele mai mici suprafete de teren alocate

Un nou studiu Eurostat arata ca Romania se afla printre statele UE cu cele mai mici suprafete de teren alocate. In Uniunea Europeana, suprafata de teren alocata agriculturii organice a fost de 13,4 milioane de hectare in 2018, echivalentul a 7,5% din totalul suprafetei agricole utilizate, ceea ce reprezinta o crestere de 34% intre anii 2012 si 2018, potrivit datelor Eurostat publicate azi.

Printre statele membre UE, tarile cu cele mai mari ponderi a suprafetelor de teren alocate agriculturii organice, in 2018, se numara Austria (24,1% din totalul suprafetei agricole utilizate), Estonia (20,6%) si Suedia (20,3%), urmata de Italia (15,2%), Cehia (14,8%), Letonia (14,5%), Finlanda (13,1%) si Slovenia (10,0%).

Totodata, in restul statelor europene ponderea suprafetei de teren alocat agriculturii organice a fost sub 10%. Romania este pe penultimul loc in UE la aceasta categorie, cu 2,4% din agricultura organica, Malta fiind pe ultimul loc (0,4%), informeaza MEDIAFAX. Bulgaria, Irlanda si Regatul Unit au fiecare 2,6%.

Oficiul European de Statistica (Eurostat) a precizat ca suprafata totala este suma "suprafetei in curs de conversie" si a "zonei certificate". Inainte ca o zona sa poata fi certificata "organica", aceasta trebuie sa fie supusa unui proces de conversie, care poate dura 2-3 ani in functie de cultura.