Eurostat: Romania, campioana UE la cresterea datoriei guvernamentale

Eurostat: Romania, campioana UE la cresterea datoriei guvernamentale

Romania a consemnat, in trimestrul al treilea al anului trecut, cel mai mare deficit guvernamental ajustat sezonier (calculat pe baza metodologiei ESA 2010, sistemul conturilor europene - n.r.) din Uniunea Europeana, 4,9% din PIB, in crestere fata de un deficit de 4,3% din PIB in trimestrul precedent, arata datele publicate marti de Eurostat.

Comparativ, in Uniunea Europeana deficitul guvernamental a ramas neschimbat la 0,9% din PIB in trimestrul al treilea al anului trecut, in timp ce in zona euro s-a mentinut la 0,7% din PIB.

Separat, Eurostat a dat publicitatii si datele privind raportul datorie guvernamentala/PIB in trimestrul al treilea al anului trecut. Conform acestor date, doar patru state membre ale Uniunii Europene au inregistrat o crestere a raportului datorie guvernamentala/PIB in trimestrul al treilea 2019 comparativ cu trimestrul al doilea, cel mai mare avans fiind inregistrat in Romania, 1,4 puncte procentuale, de la 33,9% pana la 35,4%.

Romania a avut cea mai mare crestere a raportului datorie guvernamentala/PIB din Uniunea Europeana si in ritm anual, trimestrul al treilea 2019 comparativ cu trimestrul al treilea 2018, tot cu un avans de 1,4 puncte procentuale. In ritm anual, raportul datorie guvernamentala/PIB a crescut in doar sapte state membre UE in trimestrul al treilea al anului trecut.

Cu toate acestea, la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut, Romania era pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste raportul datorie guvernamentala/PIB, singurele tari in care acest raport era mai mic decat in Romania fiind Estonia (9,2%), Luxemburg (20,2%), Bulgaria (20,6%), Cehia (32%), Danemarca (34,1%) si Suedia (35,1%).

La polul opus, cel mai ridicat raport datorie guvernamentala/PIB se inregistra in Grecia (178,2%), Italia (137,3%), Portugalia (120,5%), Belgia (102,3%) si Franta (100,5%).

La finele celui de al treilea trimestru al anului trecut, raportul datorie guvernamentala/PIB in zona euro se situa la 86,1%, in scadere comparativ cu 86,4% la finele celui de al doilea trimestru, in timp ce in Uniunea Europeana a scazut de la 80,4% pana la 80,1%.

Deficitul public este definit in Tratatul de la Maastricht ca fiind necesarul net de finantare, potrivit sistemului european al conturilor economice integrate. Sectorul general guvernamental cuprinde subsectorul central, de stat, local si fondul de securitate sociala.

Te-ar putea interesa si: Eurostat - inflatia in zona euro a crescut cu pana la 1,3%!