EXCLUSIV Analist financiar: În ciuda creșterii dobânzilor, Guvernul este obligat să se împrumute în continuare

EXCLUSIV Analist financiar: În ciuda creșterii dobânzilor, Guvernul este obligat să se împrumute în continuare

Creditul guvernamental a înregistrat o ușoară scădere în februarie 2022, potrivit situației indicatorilor monetari dată publicității de Banca Națională.

Guvernul este obligat însă la o continuare a politicii sale legată de împrumuturi, a declarat analistul financiar Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru Risco.ro.

Chiar dacă Finanțele au avut în ultima vreme probleme la licitațiile programate pentru a atrage surse financiare de la bănci, acest lucru s-a întâmplat pentru că Guvernul nu vrea să plătească dobânzile pe care le cer băncile.

”Este joaca obișnuită între cerere și ofertă, nimic extraordinar, din punctul meu de vedere.”, a adăugat analistul financiar.

Cresc costurile creditelor

”Guvernul este obligat să continue politica de împrumuturi, nu are de ales, având în vedere condițiile și crizele prin care trecem – întâi pandemia, acum războiul, deci în următorii ani vor continua împrumuturile.

Asta în ciuda faptului că se anunță condiții de împrumut mai grele decât până acum, în sensul că dobânzile plătite sunt mai mari.

Piața rămâne însă lichidă și Guvernul va putea să se împrumute în continuare, fără nicio dificultate.”, a declarat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru Risco.ro.

Toată lumea se împrumută

”Trebuie să ne uităm și la ce se întâmplă în jur, în Europa și în lume în general: toate guvernele din lume sunt pe deficit și se împrumută masiv.

Prin urmare, nu cred că noi facem excepție sau ieșim cu ceva în evidență, în privința asta.

În plus, există modalități variate de sprijin la nivel european, există și tot felul de fonduri care se deplasează între țări și există și legături cu Banca Centrală Europeană - BCE, care oricând este gata să ofere linii de credit băncii centrale din România, în caz de nevoie.

Apartenența la Uniunea Europeană și sistemul monetar european este deci un mare avantaj, chiar dacă nu facem parte din zona euro, dar avem legături și putem să avem acorduri de sprijin cu BCE.”, a conchis analistul financiar.

Trebuie precizat că în luna februarie 2022 creditul guvernamental a scăzut cu 0,5% față de luna ianuarie 2022, până la 166,72 miliarde lei. În raport cu februarie 2021, acesta a crescut cu 7,2% (-1,2% în termeni reali), potrivit BNR.

Creditul neguvernamental continuă să crească

De cealaltă parte, soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna februarie 2022 cu 1,3% față de ianuarie 2022 (0,7% în termeni reali), până la nivelul de 330,77 miliarde lei.

Creditul în lei, cu o pondere de 72,5% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 1,7%, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 27,5% în totalul creditului neguvernamental, a crescut cu 0,3% (evoluție similară în cazul exprimării indicatorului în euro).

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 15,8% (6,7 la sută în termeni reali), pe seama creșterii cu 20,1% a componentei în lei (10,7% în termeni reali) și a majorării cu 5,9% a componentei în valută exprimată în lei (4,3% în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în lei ale populației, în scădere

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 0,4% față de luna anterioară, până la 164,76 miliarde lei și s-au majorat cu 6,4% (-1,9% în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului anterior.

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 0,2% (până la 142,08 miliarde lei) față de luna precedentă, iar față de luna februarie 2021 au înregistrat o creștere de 15,4% (6,3% în termeni reali).

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna februarie 2022 cu 0,5% față de luna anterioară, până la nivelul de 481,34 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 12,6% (3,7% în termeni reali).