EXCLUSIV Cati angajati mai sunt reprezentati in negocierile colective. Romania este campioana in UE la saracia in munca.

EXCLUSIV Cati angajati mai sunt reprezentati in negocierile colective. Romania este campioana in UE la saracia in munca.

Romania este campioana la saracie in munca in Uniunea Europeana, iar aceasta situatie este cauzata de numarul redus de angajati reprezentati prin contracte colective de munca, a declarat, in exclusivitate pentru Risco.ro, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

Contractul colectiv de munca reprezinta o modalitate de redistribuire a plus-valorii din economie, iar in ultimii zece ani numarul de salariati cu drept de reprezentare in negocierile colective s-a redus la 1,7 milioane, adica aproximativ 30% din total, atrage atentia liderul sindical. 

Aceasta evolutie vine in contextul in care comisia de ocupare a fortei de munca a Parlamentului European a aprobat recent raportul prin care propune Comisiei Europene adoptarea unei directive prin care sa se impuna ca in tarile membre UE contractele colective de munca sa reprezinte cel putin 80% dintre salariati.

Zero contracte colective de munca la nivel de sector de activitate

”Draftul de directiva prevede elemente legate de intarirea negocierilor colective pentru drepturile salariatilor:  Contractul colectiv de munca, la nivel de unitate, de sector de activitate – or, Romania nu mai are asa ceva.

Guvenul Boc, care a modificat, impreuna cu Parlamentul, in 2011, prin asumarea raspunderii, tot cadrul national legat de negocierile colective, a reusit contra-performanta de a distruge pe rand, Contractul colectiv de munca la nivel national, dar si tot ce inseamna negociere si Contract colectiv de munca la nivel de sector de activitate, prin niste indicatori de reprezentativitate extrem de ridicati, atat pe parte patronala, cat si pe parte sindicala.

Azi, cand vorbim, Romania are zero contracte colective de munca la nivel de sector de activitate.

La nivel de unitate, in momentul de fata, numarul salariatilor acoperiti prin contracte colective de munca este de circa 1,7 milioane.

Deci cam de 30% in totalul salariatilor din Romania, atat bugetari, cat si din zona privata. Restul, sunt in relatie directa, de unu la unu, cu angajatorul lor. Datele povin dintr-un studiu realizat de Blocul National Sindical, ce va fi finalizat si publicat in curand.”, a declarat Dumitru Costin, in exclusivitate pentru Risco.ro.

Cresterea economica nu este distribuita salariatilor

”In cazul bugetarilor, oricum, vorbim despre un simulacru de negociere colectiva, pentru ca cea mai importanta componenta a negocierilor colective, salarizarea, este inclusa in legea nationala si sunt interzise alte deraieri de la Legea 153.

Contractele colective de munca reprezinta, in orice economie de piata, pe langa masurile de natura administrativa adoptate de guverne, o cale de redistribuire a valorii adaugate.

Marele capital a convins in 2010 – 2011 factorul politic, si nimic nu s-a schimbat de atunci, in zece ani de zile, sa fie distrus acest mecanism de redistribuire a valorii adaugate in economie.

Asa se explica de ce avem ani de crestere economica, iar salariatii romani se confrunta in continuare cu saracia.

In aceasta perioada de 10 ani de zile, 2011-2021, Romania si-a consolidat pozitia numarul unu in Europa in ceea ce priveste rata se saracie in munca.”, arata presedintele BNS.

Campioni in UE la saracia in munca

”In 2020, ultimul an pentru care exista date concrete, Romania era campioana europeana la saracie in munca. Aici statistica europeana – Eurostat – face referire la contracte de munca ce prevad un timp complet, de opt ore/zi.

Astfel, Romania prezenta anul trecut o rata de saracie in munca de 11,2% - asta inseamna ca unul din noua salariati sunt in risc de saracie.

Nu discutam de someri sau de persoane aflate in cautarea unui loc de munca aici, ci de salariati care au contracte de munca si care muncesc.

La cealalta extremitate, rata de saracie in munca este in Belgia de 3,2%. In Romania rata de saracie in munca este deci aproape de patru ori mai mare.

Ca sa dam si un exemplu din Europa Centrala si de Est, pentru a face comparatie, in Cehia rata de saracie  in munca este de 3,4%.”, a conchis Dumitru Costin.