EXCLUSIV Dumitru Costin: Guvernantii nu mai pot trage de timp cu cresterea salariului minim. Care sunt riscurile

EXCLUSIV Dumitru Costin: Guvernantii nu mai pot trage de timp cu cresterea salariului minim. Care sunt riscurile

In Uniunea Europeana, 21 din 27 de tari au un salariu minim prevazut prin lege, in timp ce in alte sase state (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia si Suedia) nivelurile de salarizare sunt stabilite in urma negocierii colective, prin intermediul contractelor colective de munca.

Exprimat in euro, salariul minim lunar poate ajunge in UE de la un minim de 332 de euro in Bulgaria la un maxim de 2.202 euro in Luxemburg.

Un proiect legislativ aprobat de europarlamentarii din Comisia pentru munca a Parlamentului European doreste sa reglementeze la nivelul blocului european nivelul salariului minim, dar si alte conditii de munca ale angajatilor.

In privinta salariului minim, prevederea stipuleaza ca trebuie sa asigure un nivel de trai decent pentru angajati.

Prin urmare, salariul minim brut pe economie nu ar trebui sa fie mai mic de 60% din salariul median brut şi 50% din salariul minim brut.

O evolutie pe termen lung

Presedintele Blocului National Sindical – BNS, Dumitru Costin, a declarat in exclusivitate pentru Risco.ro ca guvernantii de la Bucuresti nu mai pot amana la nesfarsit cresterea salariului minim pe economie, fiind nevoie de o majorare graduala, pentru a putea indeplini cerintele europene, atunci cand acestea vor deveni litera de lege.

”Deocamdata este vorba despre ipoteze, directiva nu este inca adoptata. Din momentul adoptarii directivei in Parlamentul European, procedurile europene dureaza doi ani de implementare pentru statele membre, deci in cel mai fericit caz, daca s-ar adopta directiva, desi e greu de crezut, pana la sfarsitul lui decembrie, anul acesta, si s-ar publica in Monitorul European, s-ar aplica la nivel national abia undeva in 2024.

Dar e exclus sa fie adoptata directiva in cateva zile, pentru ca mai este mult de discutat pe ea.

Romania trebuie sa se pregateasca din timp astfel incat sa ajunga la o valoare rezonabila a salariului minim, ca pondere din castigul salarial mediu brut, care este indicatorul de referinta din directiva, astfel incat tranzitia catre cerintele UE sa fie cat mai  usoara.”, a explicat Dumitru Costin, pentru Risco.ro.

Romania va trebui sa se acomodeze cu principiile europene

”Azi, raportul intre salariul minim brut, care e 2.300 de lei, si castigul salarial mediu brut la luna octombrie, care e 5.608 lei, este de 41%. Pentru 2022, discutam deja de un salariu minim brut de 2.550 de lei, adoptat prin hotarare de guvern, iar castigul salarial mediu brut pentru anul viitor este estimat de Comisia Nationala de Prognoza la 6.095 de lei.

Asta ar insemna o crestere la 41,8% a ponderii minimului in mediu brut, deci o crestere subunitara a ponderii, de 0,8%.

Pentru ca Romania sa respecte, teoretic, acel indicator din draftul de directiva, ar fi trebuit sa aiba un salariu minim brut de 3.050 de lei, adica un net de 1.800 de lei.

In anii care urmeaza, Romania va trebui sa se acomodeze cu principiile prevazute in acest draft, care va deveni in cele din urma directiva europeana, in consecinta lege pentru toate statele membre.”, arata liderul sindical.

”In ritmul asta e nevoie de 11-12 ani pentru a ajunge la pragul de 50%”

”Guvernantii nu mai pot trage de timp, pentru ca vor avea o problema majora: Vine un moment in care toata economia si societatea vor trebui sa deconteze lipsa de viziune si de implcare politica a puterii executive, si o sa ne trezim ca avem de recuperat intr-un singur an 10% si trebuie implementata o crestere brusca a salariului minim.

De aceea noi recomandam sa se inceapa deja sa se lucreze pe baza principiilor europene privind salariul minim, pentru a reduce in doi ani de zile acest ecart ridicat, de la 41% la 50% din salariul mediu brut.

Daca noi continuam sa facem pasi de 0,8% intr-un an, in ritmul asta e nevoie de 11-12 ani pentru a ajunge la pragul de 50% din salariul mediu brut pentru salariul minim.

Asa ceva nu va fi permis de Uniunea Europeana.”, a conchis Dumitru Costin.