EXCLUSIV Plata pensiilor si salariilor pe final de an, o problema reala! De unde poate lua Guvernul banii necesari

EXCLUSIV Plata pensiilor si salariilor pe final de an, o problema reala! De unde poate lua Guvernul banii necesari

Ultima parte a anului a a dus in spatiul public informatii cu privire la posibilitatea ca Guvernul sa nu poata plati pensiile si salariile celor din sistemul bugetar.

Desi acest tip de informatii au fost respinse de factorii de decizie, un mesaj atribuit ministrului Muncii, care a fost trimis pe grupurile interne ale PNL, dar a ajuns public, releva o situatie deloc imbucuratoare.

”Florin, esti dispus sa joci la poker pana si banii de pensii. De mai bine de o luna ma tin de capul tau si-ti spun repetat ca de vineri (26 noiembrie) nu mai sunt bani de pensii si de alocatii pentru ca i-ai luat la rectificare doar ca sa dai tu bine la cifre in postarile de pe Facebook”, ar fi scris Raluca Turcan.

Este vorba despre peste 2,7 miliarde de lei care au fost taiati de la Ministerul Muncii la prima rectificare bugetara, cu promisiunea ca banii vor fi dați inapoi la a doua rectificare.

Insa o noua rectificare nu poate fi facuta cata vreme Romania nu are un guvern cu puteri depline, asa ca banii nu au ajuns inapoi la Ministerul Muncii, arata digi24.ro.

Sub-evaluare a estimarilor privind cheltuielile necesare la bugetul de pensii

Iar fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat in exclusivitate pentru Risco.ro ca problemele sunt cat se poate de reale.

Ialomitianu a explicat de unde pot fi luati banii, astfel incat drepturile pensionarilor sa poata fi platite:

Situatia este cat se poate de reala, in ceea ce priveste dificultatile la plata pensiilor si salariilor, deoarece a avut loc o sub-evaluare a estimarilor privind cheltuielile necesare la bugetul de pensii.

Mai mult decat atat, la ultima rectificare bugetara s-a luat de la bugetul de asigurari sociale suma de 3 miliarde de lei, in mod nejustificat, pentru ca nu s-a facut o analiza foarte corecta.

In consecinta, exista riscul sa nu fie banii pentru plata pensiilor, pana la sfarsitul anului.

Insa, daca noul Guvern va fi instalat cat mai repede, se poate face o rectificare bugetara.

Redistribuirea banilor pentru investitii

Sunt multe ministere care nu si-au cheltuit banii, mai ales pe cei alocati pentru investitii, si sigur ca finantarea pentru bugetul de asigurari sociale se poate lua de acolo.

Da, nu este un lucru bun, sa iei bani de la investitii si sa ii duci in consum, dar asta este situatia si trebuie rezolvata.

Romania nu intra in incapacitate de plata pentru ca, desi dobanzile au crescut foarte mult in ultimul timp, se poate imprumuta de pe pietele financiare.”, a declarat Gheorghe Ialomitianu, in exclusivitate pentru Risco.ro.

Fondul de rezerva, o solutie

“Se putea face ceva si in lipsa unui Guvern cu puteri depline, nu ar fi prima data cand se apeleaza la banii din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Premierului pentru a plati pensii.

In 2019, Guvernul de atunci nu a mai avut bani pentru pensii si nu a mai facut rectficare bugetara, a dat direct din Fondul de rezerva.

Sigur, e o incalcare a Legii Finantelor Publice, dar nu e o raspundere penala. Abia cand nu respecti Legea Pensiilor si Legea Salarizarii e vorba de raspundere penala.

Exista ministerele care nu si-au cheltuit banii alocati, sunt bani disponibili, se poate face o redistribuire.

Nu trebuia sa se ia cele 3 miliarde de la bugetul de asigurari sociale, pentru ca s-au dus in Fondul de rezerva si s-au distribuit la primari.”, a aratat fostul ministru de Finante.

Renegocierea PNRR, exclusa

”Subestimarea bugetelor pentru pensii si salarii s-a facut pornind de la ideea ca banii vor fi dati ulterior, la rectificarea bugetara.

S-au gandit ca schema bugetara va fi analizata de Comisia Europeana, in conditiile in care Romania este deja in procedura de deficit exclusiv, si au vrut sa arate ca ne incadram in limitele de deficit impuse de la Bruxelles.

Renegocierea Planului National de Redresare si Rezilienta nu cred ca este posibila pe capitolul pensii, pentru ca insasi Comisia Europeana a declarat legea 127 privind pensiile ca fiind nesustenabila. Nu stiu daca viitorul ministru al Finantelor va putea sa renegocieze, pentru a creste cheltuielile cu pensiile si salariile.

Va trebui sa arate care este sursa acestor fonduri.”, a conchis Gheorghe Ialomitianu.