Firmele mici si medii din Romania se prabusesc? „Not so fast”, spune o antreprenoare din Oradea

Firmele mici si medii din Romania se prabusesc? „Not so fast”, spune o antreprenoare din Oradea

#Covid-19 o fi devastator si imprevizibil, dar in fata acestei amenintari romanii par sa gaseasca un spirit de intrajutorare usor nespecific pentru acest popor. Dar, in definitiv, nici nu mai conteaza. Tratatele despre psihologia poporului roman pot sa fie foarte bine rescrise daca se va dovedi ca, acum, in sfarsit, cand este nevoie cel mai mult, vom fi acolo unii pentru ceilalti. Si ce alta dovada mai buna pentru acest suflu nou care se face simtit in societatea romaneasca, daca nu Alina Georgiu, o tanara antreprenoare din Oradea, CEO Neobyte Solutions, care a infiintat grupul Stronger Together – Saving Our Businesses cu care doreste sa faca exact acest lucru. Mai precis sa isi ajute compatriotii sa gaseasca solutii pentru afacerile lor intr-o perioada care se anunta cel putin dificila. Astfel, brusc ceva mai optimisti din pricina ideii acesteia, am stat de vorba cu ea si iata ce a declarat in exclusivitate pentru RisCo.ro:

RisCo: Cum v-a venit ideea?

In contextul crizei #Covid-19, in care am vazut ce se intampla si, uitandu-ma in jurul meu, am realizat ca vor fi multe firme afectate. Instinctul a fost cel de conservare si am intuit ca urmeaza o perioada in care toata lumea va tine de banii cash, astfel ca firmele mici vor fi primele care vor simti aceasta criza care de abia incepe. Avand in vedere ca sunt un om de actiune, nu sunt genul care sa astepte sa se faca, ci face, m-am gandit ca daca ne-am coaliza, daca am renunta la orgolii si ego, am putea face niste aliante utile pentru toata lumea.

R: Credeti ca urmeaza o criza mai severa decat cea din 2008?

Cred ca va fi mai accelerata criza decat in 2008. N-as putea sa spun daca va fi mai grav sau nu, dar cu siguranta efectele vor fi mai rapid simtite in economie decat atunci.

R: Cine va ajuta in implementarea proiectului?

Deocamdata ma ajuta voluntari din networkul meu, dar cu siguranta pentru ce urmeaza va fi nevoie de a plati pe cineva, de a angaja efectiv o persoana.

R: Cate entitati economice s-au raliat cauzei?

In putin peste 24 de ore de cand s-a lansat grupul avem peste 1100 de membri si, din ce imi dau seama, creste foarte repede, astfel ca se nasc oportunitati, se intampla mici coalizari, oameni care chiar au o idee si alti intreprinzatori care vin cu posibile solutii.

R: Cum se desfasoara lucrurile efectiv?

In urma crearii acestui grup au fost cateva persoane care au aveau niste domenii de activitate inca nepregatite pentru online. Astfel, au venit solutii de adaptare a lor pentru mediul online de la ceilalti participanti inscrisi in grup. Alt exemplu: cineva cauta servicii contabile pentru o firma nou infiintata. Imediat cativa contabili autorizati si-au prezentat serviciile. Mai departe, parteneriatul se desfasoara offline. Ideea pe termen lung este insa sa transform aceasta platforma intr-un proiect online.