Fără Certificat Covid la locul de muncă? Senatul a respins propunerea legislativă

Fără Certificat Covid la locul de muncă? Senatul a respins propunerea legislativă

Miercuri, 27.10.2021, Senatul reunit în plen, a respins propunerea legislativă cu privire la obligativitatea angajaţilor din sectorul public şi privat de a prezenta la locul de muncă Certificatul Verde digital Covid-19. Următorul pas, proiectul respins de Senat merge la Camera Deputaţilor.

Potrivit Constituției, din perspectiva proiectelor de legi şi a propunerilor legislative de nivelul legilor ordinare (deci şi în situaţia prezentată), altele decât cele care privesc tratate, acorduri internaţionale şi măsuri legislative ce rezultă din aplicarea acestora, precum şi pentru proiectele de legi organice, altele decât cele prevăzute de art.75 alin.(1) din Constituţie, Camera Deputaţilor se pronunţă în calitate de Cameră decizională.

Conform formei agreate de iniţiatori, propunerea legislativă menţionată stipulează că, certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele trei situaţii posibile, respectiv:

  1. trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului Covid 19
  1. trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus
  1. rezultatul negativ al unui test RT-PCR ( 72 h) sau antigen rapid (48 h).

Totodată, proiectul legislativ stabileşte că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificatul verde digital acceptat la nivelul UE.

Ulterior, prin intermediul unui amendament, a fost adăugată o menţiune cu privire la personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă (cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, centre de diagnostic și tratament, centre medicale, centre de sănătate, laboratoare etc.), şi nu în ultimul rând, persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, dispozitive medicale şi medicamente.

Mai mult, propunerea legislativă respinsă de Senat concretizează aceleaşi obligaţii şi pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. Totodată, prin intermediul actului normativ sunt vizaţi şi cei care deţin înalte funcţii publice (deputat, senator etc.).

Din perspectiva sancțiunilor aplicabile, proiectul de lege analizat precizează că raporturile de muncă în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital privind Covid-19 se suspendă de drept, fără plata salariului, pe o perioadă de 30 de zile. Totuşi, această operaţiune nu va fi pusă în mișcare sau, după caz, va înceta dacă persoana în cauză va face dovada vaccinării cu cel puţin o doză.

Pe de altă parte, nerespectarea obligaţiilor analizate de către persoanelor juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 50.000-100.000 lei.

La nivel european, Italia este primul stat care a impus obligativitatea obţinerii certificatului Covid pentru toți angajaţii, indiferent de sectorul unde activează, public sau privat.