Granturi de pana la 75.000 de euro pentru IMM-urile din cinci judete: Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.

Granturi de pana la 75.000 de euro pentru IMM-urile din cinci judete: Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.

ADR Sud-Vest Oltenia a lansat in consultare publica un nou ghid de finantare pentru mediul privat din Oltenia. Astfel, microintreprinderile si firmele mici si mijlocii din cele 5 judete ale regiunii vor putea obtine noi granturi, de pana la 75.000 de euro pentru digitalizare si echipamente IT. Sunt eligibile microintreprinderile/ IMM-urile din mediul urban sau intreprinderile mijlocii din mediul rural.

 

Apelul de proiecte are o alocare financiara de 21.126.000 euro 

Mediul privat este impulsionat sa se alinieze standardelor europene prin digitalizarea serviciilor in urmatorii ani. Pentru a veni in sprijinul firmelor mici si mijloci este pregatit un nou apel de proiecte cu o alocare financiara de 21.126.000 euro.

Apelul de proiecte ar urma sa se deschida in perioada octombrie 2023 - ianuarie 2024, iar contributia programului la finantarea unei investitii este de maximum 90% din valoarea eligibila a investitiei, in limita plafonului de minimis, respectiv echivalentul in lei a 75.000 euro. Pot obtine finantare IMM-urile din judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, si Valcea.

Actiuni sprijinite in cadrul apelului:

  • adoptarea tehnologiilor si a instrumentelor digitale care conduc la inovarea modelului de afaceri;
  • investitii in echipamente TIC;
  • achizitia de aplicatii software/licente, resurse de stocare si procesare, tehnologii specifice de utilizare a inteligentei artificiale, securitate cibernetica;
  • solutii IT pentru comertul electronic.

Potrivit ghidului publicat de ADR Sud-Vest Oltenia, este obligatorie includerea in cadrul proiectului a unor masuri de crestere a eficientei energetice (raportate la investitiile in echipamente TIC) si cele privind economia circulara, inclusiv prevenirea producerii si reciclarea deseurilor, in cuantum de minimum 5% din valoarea eligibila a proiectului.

Conditii de eligibilitate a beneficiarilor

Pentru a putea beneficia de finantare, firmele trebuie sa respecte mai multe criterii:

-solicitantul de finantare nu a avut activitatea suspendata temporar oricand in anul curent depunerii cererii de finantare - 2023 si in anul fiscal anterior, respectiv 2022;

-solicitantul de finantare a desfasurat activitate pe o perioada corespunzatoare cel putin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finantare.

-solicitantul de finantare a inregistrat profit din exploatare in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare, respectiv anul 2022;

-solicitantul a inregistrat un numar mediu de salariati de cel putin 3, in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare.

-se incadreaza in categoria de IMM conform Legii 346/2004, la data depunerii cererii de finantare si la data semnarii contractului de finantare

Printre domeniile excluse de la finantare se numara activitati de tipul: baruri si alte activitati de servire a bauturilor; activitati de jocuri de noroc si pariuri; activitati de editare a jocurilor de calculator; activitati de editare a altor produse software; activitati de consultanta in tehnologia informatiei; aactivitati ale portalurilor web.