Gura de aer pentru Romania: Riscul de tara se imbunatateste usor

Gura de aer pentru Romania: Riscul de tara se imbunatateste usor

Costurile cu care se finanteaza Romania de pe pietele externe este in prezent cel mai ridicat din regiune, perceptia investitorilor asupra titlurilor emise de Guvernul de la Bucuresti indicand un risc mai mare decat in cazul Poloniei, Ungariei, Cehiei si chiar al Bulgariei.

In ciuda evolutiilor economice si politice din tara noastra, care in ultima vreme au fost departe de a lasa senzatia de stabilitate, agentiile internationale de rating si piata de capital cautioneaza in continuare datoria externa a Romaniei, care a consemnat in octombrie chiar o imbunatatire a perspectivei.

Cotatiile CDS au scazut

Astfel, cotatiile titlurilor CDS pentru Romania au inregistrat o scadere notabila in octombrie, conform ratingului Standard & Poor’s.

Potrivit datelor publicate de ASF pe 20 octombrie, au scazut la valoarea de 80,31 puncte de baza, comparativ cu 95,09, cat era cotatia anterioara.

Se remarca astfel o tendinta descendenta, pe tot parcursul anului 2021, in conditiile in care in ianuarie cotatia era 119,81 puncte de baza.

In februarie, cotatia CDS-urilor a scazut la 90,09 puncte de baza, pentru ca in aprilie sa urce la 95,1,  valoare in jurul careia s-a pastrat pana in septembrie: 95,09 puncte de baza.

 

Cele mai ridicate cotatii din regiune

In ciuda evolutiei favorabile, riscul de tara al Romaniei ramane cel mai crescut din regiune, semnificativ mai mare decat in cazul tarilor vecine.

Pentru comparatie, Ungaria are titlurile CDS cotate la valoarea de 60,41 puncte de baza, Polonia 50,41, Bulgaria 45,27, respectiv Cehia – 41,19.

De asemenea, potrivit Standard & Poor’s, Romania are cel mai mare risc de tara in regiune, BBB minus Stabil.

Situatia tarilor vecine se prezinta astfel: Polonia: A minus Stabil, Cehia AA minus Stabil, respectiv Ungaria si Bulgaria cu BBB Stabil.

Influenta PNRR

”Probabil ca evolutia CDS-urilor este legata de recenta reconfirmare de la Moody’s, a ratingului de tara si a schimbarii perspectivei de rating, de la negativ la stabil.

Nu am citit raportul celor de la Moody’s, pe ce si-au bazat ei imbunatatirea asta, care, pentru noi, cei care suntem aici, e un pic contra-intuitiva, dar probabil ca a luat in calcul aprobarea PNRR-ului si prospectul intrarii unor sume semnificative in economie.”, a declarat, in exclusivitate pentru Risco.ro, avocatul Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul de Finante.

Agenţia de rating Moody's a reconfirmat recent ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta si a imbunatatit perspectiva din negativa in stabila.

De asemenea, agentia internationala de evaluare financiara Standard & Poor's a reconfirmat ratingul Romaniei pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda nationala la BBB minus/A-3, potrivit unui comunicat publicat de agentie. Perspectiva ratingului este stabila.

Piata CDS, nereglementata

Trebuie mentionat ca CDS-urile (Credit Defaul Swaps) sunt instrumente derivate de pe piata de capital care permit transferul riscului de credit. Astfel, cel care vinde un CDS – credit default swap – se obliga sa acopere pierderile atunci cand debitorul intra in incapacitate de plata.

La nivelul unui stat, CDS-urile reflecta pretul riscului de tara. In consecinta, cu cat CDS-urile cresc, cu atat costul de finantare al tarii se majoreaza.

De precizat ca piata pe care se tranzactioneaza aceste contracte nu este reglementata.

Un stat trebuie sa aiba capacitatea de a-si finanta datoria publica, mai ales de a face acest lucru la dobanzi care permit rostogolirea ei pe termen lung.

Iar nivelul dobanzilor la care sunt luate imprumuturile este in corelatie directa cu riscul de tara.