Guvernele europene adoptă pachete sociale de zeci de miliarde de euro. Cum este protejată populația în alte țări de explozia facturilor

Guvernele europene adoptă pachete sociale de zeci de miliarde de euro. Cum este protejată populația în alte țări de explozia facturilor

 

Explozia prețurilor din zona energiei în toată Europa a determinat guvernele să adopte măsuri pentru a proteja consumatorii casnici și industriali de impactul devastator adus de noul nivel al facturilor.

Nu mai puțin de 23 de țări din Uniunea Europeană, la care se adaugă Norvegia și Marea Britanie, au adoptat sau au discutat mai multe tipuri de măsuri pentru protejarea afacerilor și a companiilor.

Principalele tipuri de măsuri

Prezentăm mai jos principalele tipuri de măsuri care au foat adoptate sau, în unele cazuri, doar discutate de guvernele europene, așa cum au fost sintetizate de bruegel.org:

Reducerea taxării/TVA pe energie: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia. În timp ce majoritatea țărilor de pe listă au luat această măsură încă din toamna anului trecut, România a adoptat-o pe 11 ianurie 2022, aflându-se între țările care au acționat ultimele în această direcție.

Plafonarea prețurilor cu amănuntul pe energie: Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Spania, Marea Britanie. În timp ce în unele țări măsura a fost adoptată încă de la finele anului trecut, iar în altele încă este în discuție, România a implementat-o în martie 2022.

Plafonarea prețurilor en-gros: Franța, Portugalia și Spania au adoptat măsura încă din septembrie-octombrie 2021.

Sprijin financiar către grupurile de populație vulnerabile: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Lexemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia și Marea Britanie. 

Taxarea profiturilor companiilor din energie

Măsuri obligatorii pentru firmele de stat din energie: Cipru, Franța, Grecia și Portugalia.

Taxarea profiturilor/reglementarea companiilor din energie: Bulgaria, Franța, Germania, Italia, România și Spania. Impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică din România se calculează pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 și este supra-impozitat de ANAF, confom unui act normativ adoptat în ianuarie 2022.  

Sprijin pentru afaceri: Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Italia și Marea Britanie.

Principalele puteri economice ale Uniunii Europene, Gremania, Franța, Italia, au adoptat măsuri care au costat zeci de miliarde de euro pentru a proteja populația de explozia prețurilor, potrivit sursei citate.  

Pachete sociale consistente

Guvernul de coaliție al Germaniei a adoptat pe 24 martie un pachet de măsuri suplimentare în valoare de 15 miliarde de euro, plafonând pentru trei luni de zile prețul combustibililor, alături de o reducere a taxării, pentru a scădea prețul la pompă.

Noile măsuri vin în completarea celor deja existente, ce includ subvenții de stat pentru gospodăriile cu venituri mici și alte scutiri fiscale, cancelarul Olaf Scholz estimând costul total al politicilor sociale destinate protejării populației de prețurile ridicate din energie la aproximativ 30 de miliarde de euro.

Compania publică de electricitate din Franța, EDF, a fost obligată să reducă prețul energiei electrice sub cel al pieței, pentru a proteja consumatorii, ceea ce a adus statului francez pierderi de peste 8 miliarde de euro.

Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că noile măsuri ce vor fi implementate, vizând sprijinul statului către populțaie, pentru plata facturilor de gaze și electricitate, după declanșarea războiului din Ucraina, vor crește costul total al pachetului social la 25-26 miliarde de euro. 

Ministrul italian al Industriei a anunțat pe 12 ianuarie 2022 că va introduce o taxă pe profitul companiilor din energie, în condițiile în care se estimează că măsurile adoptate de guvernul de la Roma vor aduce o creștere a deficitului public cu cel puțin 30 de miliarde de euro.

Doar sprijinul financiar pentru gospodării este estimat că va ajunge la 8,5 miliarde euro până în martie 2022.