Guvernul aproba o noua etapa de amanare a ratelor la credite. Riscuri si variante.

Guvernul aproba o noua etapa de amanare a ratelor la credite. Riscuri si variante.

In fata inflatiei galopante, a ratelor la credite care au explodat din cauza cresterii ROBOR si a scumpirilor care sufoca bugetul romanilor, Guvernul alege din nou varianta cea mai simpla si le ofera romanilor posibilitatea amanarii ratelor. Desi consultantii fiscali au blamat aceasta masura si au avertizat in repetate randuri asupra riscurilor amanarii ratelor, Executivul aproba astazi normele aplicarii Ordonantei de urgenta 90/2022.

Conditiile amanarii ratelor

Potrivit documentului, “perioada pentru care se acorda facilitatile de suspendare si amanare la plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane acordate debitorilor de catre creditori din creditele ipotecare se stabileste pe baza optiunii debitorului si este cuprinsa intre una si noua luni”.

Pot beneficia de aceasta masura doar romanii ale caror credite indeplinesc urmatoarele conditii:

-au fost acordate pana la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;

-data scadentei finale a obligatiilor de rambursare a ratelor, prevazuta in contractele de credit, este ulterioara datei solicitarii suspendarii obligatiilor de plata;

-nu au inregistrat restante in ultimele sase luni inainte de data solicitarii suspendarii obligatiei de plata;

-nu inregistreaza restante nici la data solicitarii de suspendare a obligatiilor de plata.

De ce sa nu amani ratele?

Analistii financiari recomanda romanilor sa evite aceasta varianta, din mai multe motive:

-pe perioada de suspendare continua sa se calculeze dobanda (indiferent ca optezi pentru a amana o luna, doua sau noua luni, in tot acest timp, dobanzile se aduna si se adauga la sold);

- puterea de cumparare va scadea;

 ROBOR si IRCC vor continua sa creasca;

- la reluarea platilor- suma de plata va fi si mai mare.

Ce alternative ai?

Pentru cei cu credite imobiliare vechi, cu dobanzi dependente de indicele ROBOR + marja bancii, o varianta ar fi sa isi refinanteze creditul cu dobanda fixa (pe cel putin 5-7-10 ani), fiindca dobanzile fixe sunt mai mici chiar decat indicele ROBOR.

O alta solutie este rescadentarea. Mai exact, modificarea scadentei sau a sumei de plata a uneia sau mai multor rate de credit in sold, fara a se depasi durata initiala de acordare a creditului.

Romanii mai pot opta pentru reesalonare sau, in situatiile in care banca nu accepta, se poate negocia o solutie personalizata, cu sprijin de la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar.