Imensa bula investitionala a tranzitiei verzi: Angajament luat la COP26 ce implica 40% din activele financiare internationale

Imensa bula investitionala a tranzitiei verzi: Angajament luat la COP26 ce implica 40% din activele financiare internationale

Tranzitia economiei globale catre obiectivul privind zero emisii de carbon s-a transformat deja intr-o imensa bula financiara, atrag atentia mai multi reprezentanti ai unor mari companii.

Schimbarile climatice au devenit o oportunitate de afaceri si exista un risc major legat de spalarea de bani prin asa-zisele ”investitii verzi”, cu atat mai mult cu cat sumele implicate in tranzitia au ajuns, in urma angajamentului luat Marea Finanta Internationala, sa reprezinte 40% din activele financiare ale lumii.

Peste 30 de tari lucreaza la noi standarde globale de raportare

Astfel, Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice – COP26 si-a indreptat atentia asupra contributiei industriei financiare la lupta impotriva schimbarilor climatice, cu anunturi ale unor institutii financiare precum banci, administratori de active si asiguratori care reprezinta active de peste 130 de trilioane de dolari ce si-au asumat angajamente legate de emisiile zero.

In Marea Britanie, seful Finantelor Rishi Sunak si-a anuntat intentia de a face din tara sa ”primul centru financiar net zero din lume”. Ambitia vine cu un nou set de prevederi normative pentru a se asigura ca marile companii respecta standarde bine definite atunci cand isi raporteaza planurile de tranzitie.

Sunak,  in calitatea sa de gazda a discutiilor COP26, a mai spus ca Marea Britanie a reunit peste 30 de tari avansate si in curs de dezvoltare, reprezentand peste 70% din PIB-ul global, pentru a sprijini crearea de noi standarde globale de raportare privind climatul global de catre Fundatia IFRS - The International Financial Reporting Standards Foundation - ”pentru a oferi investitorilor informatiile de care au nevoie pentru a finanta zero net”.

Cele 130 de trilioane de dolari anuntate miercuri in premiera reprezinta 40% din activele financiare ale lumii, potrivit unui comunicat al GFANZ - Glasgow Financial Alliance for Net Zero, potrivit Bloomberg.

Avertismente privind spalarea verde

De asemenea, grupul a profitat de ocazie pentru a anunta ca Michael R. Bloomberg, proprietarul si fondatorul Bloomberg News, compania-mama a Bloomberg LP, va fi copresedinte al GFANZ impreuna cu Mark Carney, fostul guvernator al Bancii Angliei.

Pe de alta parte insa, gigantul financiar francez BNP Paribas SA este ingrijorat de riscul de spalare ecologica a finantelor structurate, deoarece unele produse ar putea fi folosite pentru a evita angajamentele climatice, a declarat miercuri presedintele Jean Lemierre, intr-un interviu acordat Bloomberg Television.

”Ar fi o mare greseala a industriei si asta ar fi o mare greseala a lumii”, a spus Lemierre, conform sursei citate.

Iar directorul executiv al Ninety One Plc are un avertisment pentru investitorii si politicienii care doresc sa abordeze schimbarile climatice: tranzitia trebuie sa aiba loc treptat sau s-ar putea sa nu se intample deloc.

Administratorii si bancile care reprezinta active de 130 de trilioane de dolari s-au angajat acum sa atinga emisii nete de carbon zero pana in 2050 si sa ofere obiective intermediare pana la sfarsitul deceniului.

Hendrik du Toit, directorul executiv  al companiei de administrare a activelor Ninety One, cotata la Londra si Johannesburg, a spus ca astfel de obiective vor fi indeplinite numai daca investitorii si creditorii adopta o abordare atenta.

”Daca oprim orice finantare a ceea ce as numi active murdare, atunci vor interveni celelalte forme de finantare, le vor detine si nu se va realiza nicio tranzitie. Acesta este riscul real”, a spus du Toit intr-un interviu pentru Bloomberg TV.

”Schimbarile climatice au trecut de la o amenintare de afaceri la o oportunitate de afaceri”

Directorul executiv al PKA Jon Johnsen, al carui fond de pensii administreaza 55 de miliarde de dolari, spune ca schimbarile climatice au trecut de la o amenintare de afaceri la o oportunitate de afaceri, asa ca ”toata lumea a intrat in” finantare ecologica.

Rezultatul este ca ”de fapt vedem o bula chiar acum”, a spus Johnsen intr-un interviu, potrivit sursei citate.

 ”Vedem ca multi, multi investitori doresc sa intre in joc si sa aiba propriile lor investitii verzi.”, a adaugat el.