Incepe razboiul statului cu munca la negru si munca la gri

Incepe razboiul statului cu munca la negru si munca la gri

Saptamana aceasta autoritatile au mai facut un pas in lupta cu fenomenele "munca la negru" si "munca la gri". Prin schimbarile aduse Codului Muncii, statul vrea sa combata practica tot mai des intalnita in randul patronilor de a angaja in acte pe salarii mai mici si a oferi bani in plic, dar si munca nedeclarata. Concret, patronii care angajeaza in acte pe salarii mai mici, pentru a evita impozitele mari la stat, vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 8.000 si 10.000 mii de lei pentru fiecare angajat pus in aceasta situatie. Masura a fost luata de autoritati pentru a preintampina situatiiile in care angajatorul ofera bani din mana salariatului si declara la stat un salariu mult mai mic. Desi fenomenul "muncii la gri" ia amploare, nu am scapat nici de "munca la negru". In aceste cazuri, in care o persoana presteaza activitate fara documente legale, patronii pot fi sanctionati cu amenzi de 20.000 de lei si chiar sa le fie sistata activitatea. In anumite situatii sunt pasibili si de inchisoare. Nici angajatul fara forme legale nu scapa nesanctionat. Amenzile pentru acesta sunt cuprinse intre 500 de lei si 1.000 de lei.

Controale si preventie...mai intai

Fenomenul "muncii la negru" este dificil de combatut, iar datele recente arata ca nici amenzi nu-i mai sperie pe patroni. In privinta angajatilor fara documente legale, acestia accepta situatia de cele mai multe ori fara sa ia in calcul consecintele. Chiar daca nu pot beneficia de pensie, somaj si concediu medical, accepta banii dati "in mana". Potrivit datelor Inspectiei Muncii, in primele 9 luni ale anului 2021, inspectorii de munca au efectuat 50.060 de controale care au vizat identificarea si combaterea muncii nedeclarate, ca urmare a carora au fost aplicate amenzi in valoare de 70.500.000 lei. Din cele 4.937 persoane identificate prestand munca nedeclarata, 3.357 nu detineau contract individual de munca in forma scrisa, 1.021 nu aveau contract individual de munca transmis in Revisal, 160 prestau activitate avand contractul de munca suspendat, iar 399 prestau activitate in afara programului de lucru din contractul de munca cu timp partial.

Spalatoriile auto, firmele de paza si patiseriile, in vizor

In ceea ce priveste "munca la gri", institutia care vegheaza la respectarea Codului Muncii, a transmis ca pana la finalul anului are in derulare o campanie de informare. Astfel au fost transmise peste 34.180 de scrisori de informare catre firme din domeniile constructii, fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase, protectie si paza depozite, service/spalatorii, comert si lanturi de aprovizionare, notariate, birouri de avocatura si birouri de arhitectura cu privire la faptul ca, in viitorul apropiat, pot fi vizati pentru efectuarea unui control precum si cu privire la principalele reglementari.

Salariul neplatit la timp atrage amenda pentru patroni

Noile modificari aduse Codului Muncii prevad si sanctiuni pentru angajatorii care intarzie plata salariului. Concret, in cazul in care angajatorul depaseste cu mai mult de o luna termenul stabilit in contract pentru plata salariului, sanctiunea prevazuta este intre 5.000 si 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul.  O alta masura adoptata la inceputul saptamanii este extinderea perioadei de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere platite de la 60 la 90 de zile.