Incertitudini economice majore pentru anul viitor: 2022, unul dintre anii cei mai greu de anticipat

Incertitudini economice majore pentru anul viitor: 2022, unul dintre anii cei mai greu de anticipat

Analistii financiari au avut mari probleme cu prognozele lor pentru 2021, emitand estimari negative pe care pietele financiare internationale de cele mai multe ori le-au contrazis, in conditiile in care aproape pe tot parcursul anului cei mai importanti indici bursieri au fost in crestere.

Cu atat mai dificil pare de prognozat ce se va intampla in 2022, se arata intr-o analiza Bloomberg, in conditiile incertitudinilor marite legate de evolutia pandemiei, de politicile bancilor centrale si de ceilalti factori care afecteaza economia globala: inflatia foarte mare si criza lanturilor de aprovizionare.

2022, greu de prezis

Prin urmare, analistii profesionisti au emis prognoze care se bat cap in cap, unii anticipand un 2022 prost pentru investitori, altii, din contra, aratand ca anul viitor ar putea aduce oportunitati investitionale deosebite pentru cei care vor interpreta corect evolutia burselor internationale.

Astfel, 2022 este al doilea an din ultimii zece cu cele mai divergente prognoze ale analistilor profesionisti, arata sursa citata, care apreciaza ca discrepantele din estimari au aparut in contextul unui mediu social, economic si politic aproape imposibil de incadrat in niste predictii.

Evolutiile economice pentru 2022 pot urma atat de multe scenarii diferite incat predictibilitatea se apropie de zero, mai arata sursa citata.

Pentru prima data in trei ani de zile, Rezerva Federala emite semnale cu privire la o politica monetara mai stricta, in sensul cresterii ratelor de dobanda, dar nimeni nu stie inca momentul in care FED va lua deciziile si cat de drastice vor fi acestea.

In plus, exista teama ca pandemia de coronavirus ar putea aduce noi restrictii care sa afecteze activitatea economica, apariti unor noi tulpini ale Covid-10 si cat de periculoase ar putea fi acestea fiind imposibil de cunoscut cu exactitate.

Sfarsitul pandemiei?

De exemplu, ultima prognoza strategului-sef al Ned Davis Research vorbeste despre posibilitatea unor castiguri reduse pentru investitori in 2022, in conditiile in care conditiile din piata nu vor fi nici pe departe la fel de favorabile ca in 2021.

Pe de alta parte, gigantii Credit Suisse si JPMorgan Chase & Co si-au imbunatatit estimarile cu privire la evolutia principalilor indici bursieri de pe Wall Strett, argumentand cu imbunatatirea conditiilor pentru profiturile corporative si conditii financiare mai favorabile.

Prognozele celor doau institutii arata ca volatilitatea de pe pietele financiare va disparea la anul, o data cu sfarsitul pandemiei si o recuperare economica totala.

Trebuie amintit ca pentru Europa analistii economici estimeaza ca nu va avea loc o incetinire a inflatiei fara precedent cu care se confrunta tarile UE, pe fondul exploziei preturilor din energie.

Dezechilibre majore in Romania

In Romania, Banca Nationala se asteapta de asemenea la presiuni inflationiste foarte mari in 2022, cu precadere incepand cu luna aprilie, cand ar trebui sa expire masurile adoptate de la nivel guvernamental pentru compensarea si plafonarea facturilor de energie.

Inflatia, adica scaderea puterii de cumparare a populatiei, se va manifesta concomitent cu inrautatirea conditiilor economice, in contextul in care consumul privat, care ramane principalul motor al avansului PIB, ar putea sa scada puternic, din cauza inflatiei si a lipsei adoptarii unui pachet social corespunzator: crestere pensiilor si a salariilor.

Iar conditiile internationale incerte reprezinta doar un risc suplimentar, care sa se adauge dezechilibrelor majore ale economiei romanesti.