ITM,cu ochii pe Registrul electronic al zilierilor. Cand si cum il completezi?

ITM,cu ochii pe Registrul electronic al zilierilor. Cand si cum il completezi?

Vara este perioada din an cu cele mai multe activitati desfasurate cu zilieri. Fie ca vorbim de agricultura, crestere animalelor, sectoarele pomicol si viticol sau domeniul constructiilor, zilierii sunt foarte cautati in acest sezon. Pentru a-i proteja pe cei care aleg sa lucreze cu ziua, datorita intensificarii acestui fenomen in ultimii ani, in Romania a fost implementat si un regim fiscal. Legea prevede clar numarul de ore pe care le poate presta un zilier, modalitatea de stabilire a venitului, conditiile in carepoate lucra si domeniile, dar si obligativitatea ca acele companii care folosesc zilieri sa le declare activitatea in Registrul electronic al zilierilor. Acest registru a devenit obligatoriu din 2020.

 Activitatea si veniturile zilierilor

Daca iei in calcul sa desfasori activitatea in perioada urmatoare folosind zilieri, trebuie sa stii ca Inspectia Muncii este cu ochii pe tine. In perioada iulie-septembrie, controalele se intensifica, iar inspectorii verifica daca sunt cazuri de munca nedeclarate, in ce conditii presteaza zilierii activitatea si daca sunt respectate prevederile legale.

In acest sens, te vei ghida dupa doua acte importante: Legea 52/2011 republicata, privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri si Ordinul nr. 831 din 7 aprilie 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

In calitate de zilier pot fi contractate doar persoanele care au implinit 16 ani (poti lucra si cu zilier cu varsta intre 15 si 16 ani, doar cu acordul parintilor sau tutorelui legal), iar activitatile pe care le va presta trebuie sa fie in concordanta cu aptitudinile sale, capacitatea de munca si sa nu reprezinte o incalcare a drepturilor sau sa-i puna in pericol sanatatea. Potrivit legii, un zilier poate lucra doar 8 ore pe zi si va fi platit la acest nivel. Un zilier minor care are capacitatea de munca va lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe saptamana si nu pe durata noptii. Legea prevede de asemenea si conditiile de desfasurare a activitatii: un zilier nu poate lucra pentru acelasi beneficiar mai mult de 90 de zile pe durata unui an (exceptii fac cei care muncesc in sectoarele agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, cresterii animalelor, centrelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare; acestia pot desfasura activitate pe o perioada de maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an).

Totodata, legea stabileste ca o persoana nu poate presta activitati in regim de zilier mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari (cu exceptiile amintite mai sus).

Plata zilierilor se facela finalul zilei. Din suma bruta, angajatorul scade impozit pe venit (10%) si contributie la pensii ( 25%). La nivelul anului 2021, remuneratia pentru un zilier este de 13,583 lei/ora.

Cand si cum completezi Registrul electronic al zilierilor?

Asa cum am precizat, daca te hotarasti sa lucrezi cu zilieri, in calitate de beneficiar, ai obligatia potrivit legii sa completezi in Registrul electronic al zilierilor. Pentru a obtine acces la registrul electronic, vei face un drum la ITM, unde vei depune documentatia necesara pentru a primi un cont si o parola. Exista totodata posibilitatea de a le transmite si pe email.

Odata primite contul si parola, din PlayStore sau AppStore vei descarca aplicatia „Inspectia Muncii”. De acum, vei accesa contul si vei completa registrul. Inregistrarea zilierilor se face in ordinea cronologica in care au prestat activitatea pentru tine ca beneficiar. In registru vei completa: datele beneficiarului, codul unic de inregistrare a beneficiarului, codul CAEN, iar tabelul va fi completat cu data in care si-a desfasurat fiecare zilier activitatea, numele si prenumele zilierului, datele din cartea de identitate si CNP, informatii privind locul de desfasurare a activitatii beneficiarului, date privind activitatea desfasurata de zilieri (data inceperii, ora inceperii, ocupatia, numarul de ore prestate, remuneratia bruta si neta,  instruire SSM si confirmarea din partea zilierului a participarii la instruire.

Ultimul pas este sa transmiti registrul online prin intermediul aplicatiei. Foarte important! Beneficiarul are obligatia de a pastra Registrul electronic de evidenta a zilierilor, prin arhivarea extraselor de Registru completate si transmise anterior.