La primul job. Cum pot compensa tinerii lipsa de experienta din CV?

La primul job. Cum pot compensa tinerii lipsa de experienta din CV?

Experienta este unul dintre criteriile cele mai importante pentru incadrarea rapida pe piata muncii. Este motivul pentru care tinerii se tem sa CV-ul lor nu va fi luat in serios de personalul care se ocupa de recrutarea intr-o companie. Din acelasi motiv ezita sa aplice la joburi si sa participe la interviuri. Cum pot compensa tinerii lipsa de experienta in domeniu? Prin activitati derulate in timpul studiilor, prin implicarea in proiecte si cat mai mult practica. Toate acestea vor cantari mult in CV si vor creste sansele de angajare pentru un absolvent. Unii reusesc sa munceasca in timpul facultatii, in special din motive financiare, insa pentru cei care nu pot imbina studiile cu un loc de munca full-time, exista alternative pentru a nu prezenta un CV gol. Iata patru idei:

 

Inscrierea intr-un program de internship

Internship-urile iti permit sa jonglezi cu programul de la facultate. Pe langa faptul ca multe ofera si remuneratie, te ajuta sa castigi experienta valoroasa, mai ales daca activitatile sunt in stransa legatura cu domeniul in care tu studiezi. Mai mult decat atat, iti poti crea conexiuni, inveti de la oameni cu experienta si iei contactul cu piata muncii, provocarile, programul de lucru, elementele specifice domeniului in care vei lucra mai tarziu.

Voluntariatul

Daca nu reusesti sa te imparti intre cursurile de la facultate si cerintele unui program de internship, poti opta pentru a face voluntariat. In toate domeniile este nevoie de oameni care sa dea o mana de ajutor, sa contribuie la organizarea unor evenimente, la derularea anumitor activitati, sprijinirea unei cauze sociale. In acest caz, nu exista un program fix. Implicarea in activitatea unui ONG reprezinta un punct forte in CV-ul unui absolvent. Voluntariatul are multe beneficii: ai sansa de a castiga experienta intr-un domeniu, chiar daca nu esti remunerat, iti poate aduce recomandari importante pe viitor, te ajuta sa-ti dezvolti abilitati noi si sprijini totodata comunitatea din care faci parte.

Joburile part-time

Indiferent ca au sau nu legatura cu domeniu de studiu, joburile part-time sunt importante pentru CV-ul tau. Potentialii angajatori apreciaza tinerii care aleg sa-si asigure un venit, cat de mic, pe timpul facultatii. In plus, este un indiciu bun ca acel tanar a avut contactul cu mediul de lucru, atmosfera de lucru, program, cerinte si responsabilitati. Un job pe timp de vara este o idee buna. In anii de facultate, poti alege sa lucrezi in sezonul estival si sa adaugi acele joburi in CV-ul tau.

 

Brand personal

Desi suna pompos, reprezinta o realitate. Daca nu ai o experienta acumulata, pune accent pe calitatile si abilitatile tale. Organizeaza-ti CV-ul astfel incat sa evidentieze punctele tari, noteaza-ti abilitatile si competentele, proiectele derulate in timpul studiilor, eventual participarea la programe de schimb de experienta, cursuri si activitati extrascolare, limbi straine cunoscute etc.