Managerii estimează o evoluție modestă a economiei în trimestrul doi. Creșterile de prețuri îi vor lovi în continuare pe români

Managerii estimează o evoluție modestă a economiei în trimestrul doi. Creșterile de prețuri îi vor lovi în continuare pe români

Dincolo de vorbele factorilor de decizie cu privire la măsurile de impulsionare a economiei, managerii companiilor care activează în România sunt rezervați cu privire la evoluția economică din prima jumătate a anului.

Ministrul de Finanțe a declarat recent că soluția la puseul inflaționist este o producție mai mare, dar oamenii care conduc industria prelucrătoare din România au o abordare moderată în această privință.

Industria prelucrătoare, avans modest

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creșterea moderată a volumului producţiei, potrivit anchetei de conjunctură din luna aprilie 2022, anunță Institutul Național de Statistică – INS.

Iar pentru preţurile produselor industriale ei prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjuctural +43%), arată sursa citată.   

Trebuie menționat că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen are nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă, explică institutul de statistică.

Comerțul și serviciile, creștere moderată

Și în sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +9%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Și aici, managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +58%).

Conform estimărilor din luna aprilie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +28%).

Optimism în construcții

Singurul sector economic industrial în care managerii din domeniu sunt mai optimiști sunt construcțiile. Potrivit estimărilor din luna aprilie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creșterea volumului producţiei (sold conjunctural +25%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea accentuată a acestora (sold conjunctural +59%).

În domeniul serviciilor, conform estimărilor din luna aprilie 2022, cifra de afaceri va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +28%).

Trebuie amintit că Fondul Monetar Internațional și-a modificat prognozele cu privire la evoluția economiei românești în 2022, care acum diferă puternic față de estimările inițiale, pe care autoritățile române și Comisia Europeană le păstrează încă.

În timp de Comisia Europeană preconizează o creștere economică anul acesta pentru România de 4,2%, iar Comisia Națională de Prognoză mizează în continuare pe un avans de 4,3%, F.M.I. a redus prognoza aproape de jumătate, la 2,2%.

Nivelul inflației anuale este în acest moment de 10,5%, iar BNR a estimat inițial o valoare maximală în jur de 11-12% pentru acest an, dar ulterior a revenit și a precizat că majorările de prețuri vor depăși și cele mai pesimiste așteptări.