Metaversul a pus stapanire pe Craciun! Castile pentru realitate virtuala, printre cele mai oferite cadouri din zona electronica

Metaversul a pus stapanire pe Craciun! Castile pentru realitate virtuala, printre cele mai oferite cadouri din zona electronica

Metaversul a triumfat de Craciun anul acesta si s-a dovedit un mare castig pentru Meta, compania cunoscuta pana acum cu numele de Facebook.

Astfel, aplicatia Oculus Virtual Reality de la Meta a fost cea mai descarcata aplicatie de pe App Store pe 25 decembrie, sugerand ca setul cu casca Oculus VR a fost unul dintre cele mai populare cadouri din zona tech de Craciun.

Clasamentul magazinului de aplicatii nu este cel mai precis, dar ofera unele indicii pentru a arata care aplicatii sunt populare si pot ajuta la decodarea tehnologiilor in tendinte, arata Euronews.

Pretul, in jur de 350 de euro

Nici Meta nu ofera date oficiale despre cate casti VR au fost vandute de Craciun. Costul unui astfel de dispozitiv este in jur de 349 de euro, conform site-ului producatorului, Oculus.

Este pentru prima data cand aplicatia Oculus se afla in fruntea topului App Store de Craciun.

Trebuie amintit ca CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a anuntat in octombrie ca gigantul internetului isi va schimba numele companiei mama din Facebook in Meta si va investi 10 miliarde de dolari (8,8 miliarde de euro) pentru a lansa si a crea metaversul.

Metaversul este o lume virtuala, despre care Zuckerberg crede ca va fi viitorul retelelor sociale, al jocurilor si al muncii.

De mentionat ca “metaverse” este un termen creat in romanul stiintifico-fantastic din 1992 “Snow Crash”, pentru a combina prefixul “meta” (insemnand ca arata sau sugereaza o constientizare explicita a sinelui) si cuvantul “univers”, pentru a descrie un univers virtual care este accesat de tehnologia VR – virtual reality (realitatea virtuala).

Noua versiune a internetului

La inceputul acestui an, Zuckerberg a spus ca metaversul “va fi succesorul internetului mobil”.

Actiunile din Meta au crescut luni cu 3,4%, in urma stirii ca aplicatia Oculus VR a ocupat primul loc in topul App Store.

Popularitatea aplicatiei arata influenta tot mai mare a lui Meta asupra metaversului. Dar Meta nu este singura companie care investeste in lumea virtuala.

Compania de jocuri Roblox a sustinut ideea  si a creat un metavers cu mult inainte de Meta. In martie, compania fost listata pe bursa, fiind evaluata la aproximativ 40 de miliarde de dolari (35 de miliarde de euro), potrivit sursei citate.

Vazut ca noua versiune a internetului, metaversul va beneficia de resurse uriase din partea gigantilor tech, precum Facebook, Google sau Amazon.

Comunitati sociale in realitatea virtuala

In contextul pandemiei de coronavirus, marile companii internationale au verbalizat deja necesitatea posibilitatii lucrului de la distanta pentru angajati intr-un mediu on-line cat mai aproape de realitatea fizica.

Iar metaversul poate oferi avantaje legate de sedinte, conferinte si intilniri care sa se desfasoare in realitatea virtuala.

Trebuie precizat faptul ca metaversul dezvoltat de gigantii internetului, desi probabil ca va fi dominant, ca urmare a resurselor uriase ce vor fi investite, nu va fi singurul.

Exista deja mai multe universuri virtuale deschise, controlate de comunitatile care le-au creat, si care ar putea oferi mai multe libertate decat versiunea dezvoltata de companiile big tech.

Decentraland este una dintre comunitatile sociale virtuale care poate fi deja considerata ca facand parte din metavers.

“Cand Facebook vorbeste despre construirea metaversului, daca urmaresti acest subiect pe Twitter, vezi o multime de reactii... de genul OK cu metaversul, a fost deja construit si este foarte activ si are o multime de comunitati si o multime de utilizatori in diverse lumi virtuale”, a declarat Dave Carr, responsabil cu comunicarea pentru Decentraland, conform sursei citate.