Metode prin care sa iti controlezi emotiile la interviul de angajare

Metode prin care sa iti controlezi emotiile la interviul de angajare

Fie ca ti-ai pierdut locul de munca, fie ca iti doresti sa iti schimbi jobul, interviul de angajare este o experienta stresanta, mai ales atunci cand iti pui toate sperantele in acea intalnire. Chiar daca au o pregatire buna, multe persoane sunt dominate de emotii si pur si simplu se blocheaza la unele intrebari si nu reusesc sa se puna in valoare in fata specialistilor in recrutare. Chiar daca un CV bun te recomanda, interactiunea de la primul interviu cu reprezentantii firmei este foarte importanta. In prezent, cei care fac recrutarile pun accent si pe comportamentul candidatului, viteza de reactie, viziunea viitorului angajat. Iata cinci tips-uri de care ar fi bine sa tii cont inainte sa te prezinti la interviul de angajare:

1. Documenteaza-te pentru interviu!

Nu poti stii toate intrebarile pe care ti le vor pune, dar te poti documenta despre compania respectiva, politica firmei, proiectele derulate, partenerii de business. In functie de postul pe care il tintesti, poti gasi pe internet intrebari frecvente si task-uri pe care le au de indeplinit persoanele care se afla pe o functie similara. Asa vei stii la ce sa te astepti si vei avea un comportament natural.

2. Revizuieste CV-ul!

Un CV actualizat este o conditie esentiala, dar te va ajuta si sa te simti mai sigur pe tine. Vei putea astfel sa-ti improspatezi memoria si sa oferi raspunsuri clare la intrebarile de la interviu. Cu siguranta unele intrebari sunt despre experienta ta, joburile din trecut, abilitatile tale. Un specialist va aprecia raspunsuri elaborate in loc de varianta simpla „experienta este cea trecuta in CV”.

3. Simuleaza interviul de angajare cu un prieten!

Incearca sa faci un joc de roluri, dar ia totul cat se poate de serios. Ca sa iti poti controla emotiile la interviul real, incearca in timpul exercitiului sa acorzi atentie posturii, gesturilor. Noteaza-ti acele intrebari la care eziti si gandeste-te la ele.

4. Organizeaza-te eficient!

Este bine sa faci o impresie buna inca de la inceput, iar un prim pas este sa ajungi la timp. Organizeaza-te astfel incat sa nu apara intarzieri, chiar daca acestea nu depinde de tine neaparat. Ia in calcul traficul, o eventuala aglomeratie, pregateste-ti tinuta de seara si chiar pleaca mai devreme spre sediul firmei. Mai bine mai astepti, decat sa te lasi asteptat. Cand esti presat de timp, emotiile cresc, apare stresul puternic generat de teama de a nu intarzia si toate acestea vor culmina prin a-ti strica intreaga zi.

5. Respira si nu te transforma intr-un robot!

Exercitiile de respiratie ajuta foarte mult inainte de un interviu. Incearca sa inspiri si sa expiri constient. Foloseste-te de schema 4-2-4. Timp de 4 secunde inspiri, retii aerul 2 secunde si expiri timp de 4 secunde. Acum ca te-ai calmat, evita sa te manifesti rigid. Interviul de angajare este cum spunem si o analiza a comportamentului tau si ar fi indicat sa dialoghezi relaxat si deschis. Un zambet nu este o „crima” la interviul de angajare.