Nou proiect legislativ 2022: activitatea PFA-urilor va reprezenta vechime în muncă

Nou proiect legislativ 2022: activitatea PFA-urilor va reprezenta vechime în muncă

În ultimii ani, nu doar modul în care lucrăm a suferit numeroase modificări, ci şi forma legală care îmbracă relaţia angajat-angajator. Indiferent că vorbim despre taxe sau faptul că doresc să lucreze simultan la mai multe proiecte, numeroşi profesionişti aleg forme independente de organizare în detrimentul contractelor de muncă, printre care şi PFA (persoană fizică autorizată). Pe de altă parte, inclusiv antreprenorii mici şi mijlocii optează pentru încheierea de colaborări în această manieră.

Astfel, în decursul acestei săptămâni, Camera Deputaților (for decizional) a adoptat o propunere legislativă care urmăreşte completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2018, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Potrivit iniţiatorilor proiectului, nu mai puţin de 400.000 de PFA-uri ar beneficia de aceste modificări.

Ce noutăţi aduce proiectul legislativ?

Elementul de impact al proiectului menţionat se referă la faptul că, activitatea economică înregistrată de persoanele fizice autorizate (PFA) va fi catalogată vechime în muncă sau, după caz vechime în specialitate. Însă, pentru aceasta, este necesar ca persoana juridică să îndeplinească o anumită condiţie, respectiv noile reguli au în vedere perioada în care PFA a realizat activitate economică, achitând contribuţiile, taxele şi impozitele legale.

Astfel, potrivit dispoziţiilor actului normativ, „activităţile economice desfăşurate de persoana fizică în calitate de PFA constituie vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate dacă activitatea economică în cauză a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, fiind înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu ajutorul codului CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”. 

Totodată, vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate, este reprezentată de perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale. Prin urmare, nu vor fi luate în considerare “intervalele de timp în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată”.

De asemenea, iniţiatorii propunerii legislative subliniază faptul că, inițiativa prezentată vine în sprijinul cetățenilor, al plătitorilor de taxe și impozite, indiferent de forma în care aleg să-și desfășoare activitatea profesională, eliminând practic diverse inechităţi privind Persoanele Fizice Autorizate.

Conform motivării proiectului, această intervenţie legislativă este justificată de lacunele frecvent întâlnite în legislaţia specifică, fapt care pe termen lung a descurajat activitatea PFA-urilor sau chiar le-a discriminat. Spre exemplu, au existat situaţii când persoanele în cauză nu au putut ocupa posturi disponibile în sistemul public (la stat) deoarece anii lucraţi prin intermediul PFA nu erau consideraţi vechime de specialitate, neîndeplinind astfel condiţiile de angajare impuse de instituţia publică respectivă.

Totuşi, în ciuda acestor noi beneficii, profesioniştii care îşi desfăşoară activitatea sub forma unui PFA trebuie să înțeleagă că recunoașterea vechimii activității nu “vine la pachet” cu avantaje legate de pensie. Ca regulă, doar persoanele fizice autorizate care achită contribuția aferentă asigurării sociale (CAS) vor avea dreptul de a primi pensie de stat.

Întrucât proiectul legislativ a fost adoptat de către Parlament, următorul pas în cadrul procesului legislativ se referă la promulgarea de către Preşedintele României.