Noul presedinte ANAF, in razboi cu evazionistii. Incep controalele-fulger.

Noul presedinte ANAF, in razboi cu evazionistii. Incep controalele-fulger.

In urmatoarele zile vor incepe controale in toate domeniile cu risc ridicat de evaziune. Premierul i-a incredintat lui Heius misiunea de a creste nivelul de colectare.

Evaziunea fiscala, flagel al economiei romanesti

Proaspat numit la sefia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Lucian Ovidiu Heius a anuntat faptul ca institutia va incepe verificari drastice in mai multe domenii de activitate, considerate cu risc ridicat de evaziune fiscala. Inca de la numirea sa, de catre premierul Nicolae Ciuca, noul presedinte ANAF a primit directive clare: cresterea gradului incasarilor, implementarea programelor „Radarul marfurilor” si „E-factura”, dar si reducerea fenomenului evaziunii fiscale. Romania are nevoie de o colectare mai eficienta pentru a asigura fondurile necesare aplicarii masurilor economice si sociale anuntate de Guvern.

Intr-un mesaj transmis duminica, Lucian Heius a precizat ca urmeaza „actiuni ferme si decisive pentru eradicarea acestui flagel al economiei pentru a asigura resursele necesare imbunatatirii nivelului de trai al populatiei".

Presedintele ANAF s-a adresat atat micilor contribuabili, cat si marilor companii, facand apel la conformare fiscala voluntara si dand asigurari ca nu vor exista abuzuri.

"Trebuie sa fim cu totii constienti si responsabili si sa intelegem ca un grad de colectare cat mai mare se traduce intr-un buget national sanatos, care poate acoperi cu usurinta nevoile de functionare ale statului, mai ales in sectoare sensibile, ca educatia, sanatatea sau infrastructura. In acelasi timp, va promit ca nu voi tolera niciun fel de abuz din partea organelor de control”, a transmis Lucian Heius.

Telefonul contribuabililor pentru reclamatii

Pe langa mijloacele de comunicare cu ANAF deja existente, presedintele institutiei a pus la dispozitie si un numar de telefon pentru contribuabilii care sunt in situatia de a face o sesizare sau reclamatie.

Acestia pot apela numarul 0723 568 179 - conectat la cabinetul presedintelui ANAF, pentru a reclama orice comportament abuziv al inspectorilor de la Fisc. „Nu voi accepta ca imaginea acestei institutii sa fie murdarita de o mana de oameni care si-au pierdut reperele morale”, a fost mesajul actualului presedinte ANAF, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Gradul de colectare in Romania

Un raport publicat in 2021, arata ca in continuare Romania este in partea de jos a clasamentului tarilor europene, in privinta gradului de colectare. Cu 27% din PIB venituri la buget din impozite si contributii sociale, Romania este mult in urma altor state dezvoltate si a mediei U.E. (40%). Mult timp, o scuza a fost nivelul redus al taxelor din tara noastra, insa analizele au aratat ca o majorare a taxelor nu duce la cresterea gradului de colectare a veniturilor la buget si nicidecum la reducerea evaziunii fiscale. Solutia sta in cresterea nivelului de digitalizare, o mai buna informare a contribuabililor si accesibilizarea infrastructurii administratiei fiscale.