Oamenii de afaceri din România se așteaptă la ce este mai rău: Peste 90% anticipează o criză economică

Oamenii de afaceri din România se așteaptă la ce este mai rău: Peste 90% anticipează o criză economică

Mai mult de 9 din 10 dintre întreprinzătorii români consideră că războiul din Ucraina va avea consecință directă o criză economică în România, a declarat marți Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România – CNIPMMR.

Întreprinderile private din țara noastră își vor reduce investițiile și cifra de afaceri în perioada următoare și antreprenorii consideră că este nevoie de intervenția statului pe piețele cele mai vulnerabile pentru a susține economia națională, a mai spus Jianu, citând un sondaj relizat de CNIPMMR în rândul a aproape 2.600 de oameni de afaceri din România.

Sondajul ”Impactul conflictului Rusia-Ucraina pentru întreprinzătorii din România” a fost realizat în perioada 2-21 martie 2022, și a chestionat 2.598 de întreprinzători din diverse forme de organizare – microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, respectiv întreprinderi mari, a arătat președintele CNIPMMR, în cadrul unei conferințe de presă.

Creștere generalizată a costurilor

Dintre aceștia, 50% activează  în domeniul serviciilor, 30% în comerț, iar 20% în domeniul industriei și producției.

Potrivit sondajului, aproape 90% dintre întreprinzătorii chestionați (89,7%) resimt creșteri ale costurilor produselor și serviciilor cauzate de conflictul din Ucraina.

Astfel, 77% dintre întreprinzătorii din România menționează că vor crește, într-o proporție sau alta, prețurile produselor și serviciilor lor în perioada următoare.

Iar 93,5% dintre întreprinzători menționează că, în opinia lor, ca o consecință a conflictului armat din Ucraina, va începe o criză economică în România.

Amânarea investițiilor

Un procent de 60% dintre respondenți au menționat că vor amâna investițiile și doar 3,7% dintre ei au spus că vor continua sau vor spori investițiile în această perioadă dificilă.

În ceea ce privește cifra de afaceri, 54% dintre întreprinzătorii chestionați au menționat că va scădea, iar restul de 46% că vor menține o cifră de afaceri similară sau că o vor crește într-o anumită proporție.

Dintre ei, doar 5% au vorbit de o creștere a cifrei de afaceri cu un procent cuprins între 10 și 30%, iar 2% anticipează o creștere peste 30%.

Relații de afaceri restrânse cu Rusia și Ucraina

În larga lor majoritate, 8 din 10, întreprinzătorii chestionați nu au relații de afaceri cu Rusia și Ucraina. Cei care au totuși relații de afaceri cu cele două țări au declarat în proproție de 70% că au oprit colaborarea în acest moment.

Întreprinzătorii români menționează însă că sunt dispuși să integreze în afacerile lor resurse umane din Ucraina. Astfel, 4 din 10 sunt dispuși să angajeze până la 10 oameni proveniți din Ucraina.

Foarte important, 6 din 10 întreprinzători români menționează că este necesară intervenția statului asupra piețelor economice în această perioadă, acolo unde este cazul: în domeniile afectate, în domeniile de securitate economică.

Securitatea alimentară, punct cheie

Un punct cheie pentru securitatea economică a României în acest moment este securitatea alimentară, consideră președintele CNIPMMR, care a subliniat importanța întregului domeniu al agriculturii.

Principalele măsuri directe ce trebuie adoptate de către stat, conform nevoilor antreprenorilor, constau în: necesitatea dezvoltării independenței energetice a IMM-urilor și a economiei românești, precum și a conceptului de prosumer (70% dintre respondenți), investițiile în dezvoltare și în capacitatea de producție, fondurile pentru start-up-uri și alocarile europene și naționale pentru susținerea resurselor umane.

Masurile indirecte ce trebuie abordate de stat, conform nevoilor antreprenorilor, vizează: combaterea creșterii ratei inflației, investițiile publice (60%), stimularea piețelor afectate semnificativ (50%) și garanțiile de stat pentru împrumuturi (40%).