Paradoxul bugetarilor din Romania. Suntem pe locul 18 in U.E. la numar de bugetari, dar cheltuim cel mai mult cu ei.

Paradoxul bugetarilor din Romania. Suntem pe locul 18 in U.E. la numar de bugetari, dar cheltuim cel mai mult cu ei.

O reactie avuta luni de ministrul Finantelor atrage din nou atentia asupra problemei numarului angajatilor la stat si cheltuielilor pe care statul roman le are cu bugetarii. Desi s-a spus si s-a scris ca am fi in top la numarul de bugetari, statistica de la nivelul U.E. ne contrazice: problema nu o reprezinta neaparat numarul lor, ci salariile si ponderea bugetarilor in populatia ocupata.

 

Supradimensionarea aparatului bugetar in Romania

Invitat in emisiunea Proiect de tara: Romania, de la Prima News, ministrul Finantelor a aratat faptul ca Romania este in top in ceea ce priveste salariile bugetarilor raportate la totalul veniturilor incasate.

Marcel Bolos, ministrul Finantelor:

Suntem pe locul al doilea in UE, avand ponderea dintre cheltuielile de personal si veniturile curente ale statului de aproximativ 35%. Nu trebuie sa dau eu foarte multe intepretari, sa nu fiu criticat dar asta spune multe despre cheltuielile de personal, 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuieli anual mai adaugati 180 de miliarde la asistenta social, sau cele 110 miliarde la pensii”, a precizat acesta.

Multe titluri din presa au prezentat Romania drept campioana la numarul de bugetari. Se impune astfel o explicatie a acestui fenomen: strict ca numar, Romania nu are cei mai multi bugetari din U.E. Daca ne referim strict la termenul de bugetar si la datele Eurostat, Romania se afla pe locul 18 in U.E., foarte aproape de media europeana.

Numarul posturilor ocupate in institutiile si autoritatile publice din Romania era, in ianuarie 2023, de 1.278.995. Cel mai mare numar de posturi ocupate se inregistra in Ministerul Educatiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Finantelor si Ministerul Sanatatii.

Romania, doborata de salariile bugetarilor

Romania ocupa insa un loc fruntas in clasamentul privind raportul dintre cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar si totalul de venituri incasate. Aici este adevarata problema. O analiza a datelor Ministerului Finantelor arata ca din 2017 si pana in 2022 costurile cu salariile bugetarilor au crescut de la 70 de miliarde la 112 miliarde de lei, salturi fiind an de an.

Asadar, ocupam locul 18 ca numar efectiv de bugetari, dar locul 2 in privinta costurilor. Tari precum Germania sau Olanda, bine dezvoltate, au cea mai mica pondere din venituri alocata pentru salariile bugetarilor.

Daca abordam problema dintr-o alta directie, vedem ca exista diferente majore intre modul de repartizare al angajatilor in tarile U.E. intre stat si privat. 

Romania inregistreaza de multi ani cea mai mare crestere a ponderii bugetarilor in populatia ocupata. Mai exact, din totalul populatiei ocupate, sectorul privat a atras 82,0%, ponderea bugetarilor fiind de 17,3%. 

Ponderea celor care lucreaza pentru stat in Germania este de doar 11%, in Luxemburg este de 13%, iar in Italia de 14%, aceste tari avand un potential economic mai mare decat Romania.