Piata imobiliara din Romania, pe val: preturi in crestere, tranzactii si imprumuturi pentru locuinte

Piata imobiliara din Romania, pe val: preturi in crestere, tranzactii si imprumuturi pentru locuinte

Piata imobiliara din Romania este in continuare pe val. Nici pandemia, nici cresterile de pret si nici contextul economic international incert nu par sa afecteze acest domeniu. Investitorii construiesc ansambluri rezidentiale pe banda rulanta, iar romanii cumpara locuinte, cei mai multi indatorandu-se peste masura la banci.

Preturi in crestere, in sectorul imobiliar

Atat timp cat exista cerere, preturile nu vor scadea. Este o regula simpla care guverneaza piata imobiliara. Preturile apartamentelor aflate la vanzare in Romania au inregistrat noi cresteri. O analiza imobiliare.ro arata ca in ultima luna s-a inregistrat un avans de 2,8% la nivel national. Un apartament a ajuns sa fie vandut in medie cu 1.654 de euro pe metrul patrat, arata specialistii. In luna martie, in Bucuresti, un apartament nou se vindea in medie 1.761 euro pe metru patrat util. In Cluj-Napoca, luna trecuta apartamentele vechi se vindeau cu 2.278 euro/ metru patrat util, iar cele noi cu pana la 2.369 euro/metru patrat util, arata aceeasi analiza. Preturi mai accesibile, dar tot in crestere sunt in Constanta sau Iasi.

Potrivit datelor AgentieI Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in primele trei luni din 2022, romanii au cumparat cu 5% mai multe apartamente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Statisticile ANCPI arata ca cele mai multe tranzactii imobiliare s-au facut in Bucuresti ( 32.500 de tranzactii, din care 13.000 apartamente), iar capital este urmata in top de judetul Ilfov (11.500 de tranzactii imobiliare), Timis (9.080 de tranzactii imobiliare), Cluj (9.011 de tranzactii imobiliare) si Brasov cu peste 8000 de tranzactii in sectorul imobiliar.

Romanii se imprumuta in banci si cumpara case, in prag de criza economica

Simtul proprietatii atat de specific romanilor nu piere nici in vremuri de criza. Romanii continua sa se imprumute pentru a-si achizitiona locuinte. Asta desi, intr-un material anterior va aratam ca, potrivit unui sondaj recent, una dintre principalele temeri ale romanilor o reprezinta majorarea ratelor (8%).

Cei mai multi prefera creditele ipotecare, in detrimentul programului guvernamental “Noua casa”. Unul dintre motivele principale ale alegerii este reprezentat de dobanzile fixe pe o perioada intre 5 si 7 ani la creditele ipotecare. Pentru anul 2022, plafonul programului Noua Casa este de 1,5 miliarde de lei. Pana la jumatatea lunii aprilie doar 15% din plafon a fost accesat de romani.

Totodata, o analiza recenta arata ca volumul total al investitiilor in Romania ar putea depași 1 miliard de euro in 2022.