Preferi cumparaturile online? Cum sa nu iei teapa de la vanzatori

Preferi cumparaturile online? Cum sa nu iei teapa de la vanzatori

In zilele noastre, nu mai mergi tu dupa lucruri, vin ele la tine! Orice iti doresti este la un click distanta, iar magazinele online se intrec in produse si oferte. Indiferent daca iti doresti carti, haine, decoratiuni, incaltaminte, produse naturiste, produse cosmetice, telefoane, accesorii si multe alte lucruri, poti sa le pui pe toate in cosul virtual, sa alegi metoda de plata, cu cardul sau numerar, apoi sa astepti sa iti fie livrate produsele comandate. Este atat de simplu sa faci cumparaturi online…

Dar cum ramane cu calitatea produselor sau conditiile de retur? Nu toate magazinele online ofera produse si servicii de cea mai buna calitate. Multe poze sunt sunt prelucrate, astfel incat produsele sa arate mult mai bine decat in realitate, iar de multe ori preturile afisate nu sunt cele reale. Poti, in unele cazuri, sa dai mai multi bani decat este necesar. Sa cumperi produse care au defecte, care nu au termen de garantie sau pe care nu le poti returna.

Sa te trezesti cu banii luati si cu un produs care nu te multumeste in mod sigur nu este o afacere buna! Dar cum verifici daca un magazin online este de incredere?

 

Cum sa nu iei teapa cand faci cumparaturi online

 

1. Cumpara de pe site-uri mari

 

Site-urile mari nu isi permit sa piarda clienti si intotdeauna pun pret pe experienta utilizatorilor. Indiferent ce alegi sa cumperi, este recomandat sa alegi doar site-uri de incredere, care au vechime pe piata si despre care detii toate informatiile.

 

2. Cere mai multe informatii

 

Daca nu esti sigur/a ca ai facut cea mai buna alegere, poti oricand sa ceri mai multe informatii. Trimite un e-mail pe adresa de contact sau suna direct comerciantul si intreaba tot ce vrei sa stii despre produsele pe care vrei sa le comanzi.

 

3. Citeste review-urile celorlati clienti

 

Magazinele online care isi respecta clientii au si o sectiune de “Review-uri”, unde utilizatorii care au comandat produse pot lasa comentarii. Acestea pot face referire la calitatea produselor comandate, la timpul de livrare, la seriozitatea operatorilor, la conditiile de retur sau la ofertele disponibile. Orice informatie suplimentara te va ajuta sa iti dai seama daca un magazin online este o alegere potrivita.

 

4. Citeste politica de retur

 

Potrivit legii, ai drept de retur pentru orice produs comandat online. Nu este necesar sa oferi explicatii si nici sa te targuiesti cu vanzatorul pentru a schimba produsul comandat. Daca vrei sa returnezi ce ai comandat si sa primesti banii inapoi, ai acest drept. Cu toate acestea, unele magazine online nu respecta conditiile de retur si exista riscul sa te trezesti cu banii “luati” si cu o multime de produse care nu iti plac. Asadar, citeste cu atentie sectiunea “Politica de retur” si, daca ai neclaritati, cere mai multe informatii – telefonic sau pe e-mail.

 

5. Evita sa faci plati cu cardul

 

 

Nu obisnuiesti sa faci plati online sau consideri ca unele informatii nu sunt suficient de clare? Evita sa platesti cu cardul in momentul in care finalizezi cumparaturile si solicita plata la livrare. Toate magazinele online au obligatia de a pune la dispozitie mai multe metode de plata.

 

6. Verifica datele vanzatorului pe un site specializat

 

Ai cautat foarte mult timp cateva produse, ai gasit in cele din urma ce ti-ai dorit, insa nu ai incredere ca magazinul respectiv este cea mai buna alegere? Verifica datele vanzatorului pe un site specializat! Pe risco.ro poti verifica in mai putin de un minut, in baza CUI-ului sau datelor de identificare, daca o firma este in insolventa, a inregistrat pierderi, are datorii la stat, nu are angajati declarati, are incidente de plata sau procese in instanta. Cu cat esti mai informat, cu atat eviti situatiile neplacute.

 

7. Solicita verificarea coletului

 

Daca ai verificat toate informatiile si consideri ca magazinul ales este de incredere, pasul final este sa cumperi produsele dorite. Totusi, daca mai ai indoieli, poti sa ceri verificarea coletului in momentul in care iti este livrat. Astfel, poti sa refuzi produsul/produsele in cazul in care nu esti multumit/a de achizitia facuta.

 

Te-ar putea interesa si: Cum sa nu iei teapa cand cumperi un apartament