Pregatirea pentru studentie. Cum economisesti bani in timpul facultatii? 4 sfaturi utile.

Pregatirea pentru studentie. Cum economisesti bani in timpul facultatii? 4 sfaturi utile.

De saptamana viitoare va suna clopotelul pentru elevi, iar in mai putin de o luna si studentii vor incepe anul universitar. Studentia este pentru multi o provocare, iar pentru unii chiar un lux. Asta pentru ca, in 2023 costurile au crescut foarte mult. Pe langa chirie si utilitati, taxe si carti, studentii trebuie sa se intretina si pe lista cheltuielilor se adauga cele cu hrana, transportul, abonamentul la telefon si internet. Nu este de mirare faptul ca studentii care intra pe locuri cu taxa au o rata de abandon mai mare decat studentii care sunt admisi pe locuri bugetate. Un studiu recent arata ca in Romania, din totalul studentilor care abandoneaza un program de studii de licenta, 44% abandoneaza dupa primul an, unul dintre motive fiind factorul financiar.

Iata 4 sfaturi utile pentru a economisi bani in timpul facultatii:

 

Alege cazarea in camine studentesti

Desi nu intotdeauna sunt cele mai bune conditii, iar aglomeratia si lipsa de intimitate reprezinta doua caracteristici ale vietii de student in camin, cazarea in campus este mai ieftina decat cazarea la gazda. In plus, chiar in cazul celei de-a doua variante va trebui sa imparti spatiul cu un strain, sa respecti regulile casei si spatiul tau se va rezuma tot la o camera, cu baie si bucatarie la comun. Sansele sa te intelegi mai bine cu un strain de varsta mai mare (in general batranii iau studenti in gazda) sunt mai reduse decat daca alegi sa locuiesti cu tineri de varsta ta. O alta varianta este sa inchiriezi o garsoniera/ un apartament doar pentru tine. Dar, cheltuielile cresc (chirie, avans, commission agent imobiliar –daca apelezi la agentie, intretinere, abonamente telefon, internet etc). In caminele studentesti preturile sunt mai mici, intre 200-300 lei/ luna in orasele mici, pana la 500 lei/ luna in centre universitare mari. Studentii care intra pe un loc la buget platesc mai putin, asa ca va trebui sa inveti si sa te straduiesti sa ramai pe locurile fara taxa.

Achizitioneaza cartile de la studenti mai mari

Ca student, permanent vei avea o lista de carti pe care fie le imprumuti de la biblioteca, fie le achizitionezi. Cum multe biblioteci nu beneficiaza de dotarile necesare, bugetul pentru carti creste de la an la an. Ca student in primul an, poti economisi cumparand cartile de care ai nevoie de la colegi mai mari. Acestia ti le vor oferi la un pret mult mai mic.

Urmareste ofertele!

Pe langa cazare, hrana si carti, mai ai si alte cheltuieli pe care le poti reduce daca urmaresti promotii si oferte speciale pentru studenti. Spre exemplu, sunt companii de telefonie si internet care au preturi speciale pentru studenti. Totodata, pentru haine si incaltaminte, daca vrei sa economisesti, poti urmari promotiile din magazine. Este un efort si nuvei avea mereu tot ce e in trend, dar te va ajuta sa faci fata cheltuielilor.

Foloseste mijloacele de transport in comun

Daca ti-ai luat permisul de conducere la 18 ani si ai deja o masina, ca tanar, cu siguranta iti doresti sa o folosesti in timpul facultatii. Totusi, costurile de intretinere si cele pentru carburant iti for afecta grav bugetul. Daca vrei sa faci economie, alege mijloacele de transport in comun. Totodata, potrivit Legii invatamantului superior 199/2023:

Art.128

(3) Studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa in institutiile de invatamant superior acreditate beneficiaza de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local in comun, transportul intern auto, cu metroul, precum si pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a si naval, pe tot parcursul anului calendaristic, pana la implinirea varstei de 30 de ani. Studentii cu unul sau ambii parinti decedati, precum si studentii proveniti din centre de plasament sau care au fost in plasament la familia extinsa, substitutiva sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de gratuitate pentru aceste categorii de transport.