Principalele masuri economice si sociale din 2021. Ce ne aduce noul an?

Principalele masuri economice si sociale din 2021. Ce ne aduce noul an?

Incheiem un an agitat, despre care daca am spune ca ne-a dat vietile peste cap, l-am descrie foarte bland. De la restrictii nemaivazute in epoca recenta pana la ajutoare sociale masive pentru afaceri in pericol, in 2020 le-am vazut pe toate. Cel mai recent, alegerile parlamentare au pus punct unei asteptari care domnea de ceva vreme in societate, aducandu-le romanilor noi schimbari economice si sociale. In acest material, Risco.ro le trece in revista pe cele mai importante.

Amanarea ratelor la banca a fost extinsa

Printr-o masura asteptata de foarte multi romani, noul Guvern a dat unda verde unei noi runde de amanari a ratelor la banca pentru cei care intampina dificultati. Astfel, plata ratelor la banca va putea fi amanata pentru o perioada de maximum 9 luni, iar termenul pana la care se pot depune astfel de solicitari a fost prelungit pana la 15 martie 2021. Un aspect important, conform declaratiilor premierului Florin Citu, este insa acela ca persoanele care au avut deja rata la banca amanata pentru 9 luni nu mai pot solicita acest lucru, masura fiind valabila fie pentru cei care nu au facut parte pana acum din acest program, fie pentru cei care au solicitat, totusi, amanarea la plata, dar pentru mai putin de 9 luni. Cat despre eligibilitate, conditiile raman in mare aceleasi, debitorii trebuind sa declare pe propria raspundere scaderea veniturilor si incasarilor cu minim 25% in ultimele trei luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata, prin raportare la perioada similara 2019-2020.   

Salariile bugetarilor vor fi inghetate in 2021

Asa cum stim, greul economic a fost dus de mediul privat in anul 2020, lucru care a deschis de nenumarate ori subiectul spinos al salariilor, in cele mai multe cazuri uriase, ale bugetarilor. In acest sens, premierul Florin Citu a anuntat saptamana aceasta ca salariile si sporurile de care beneficiaza personalul din administratia publica centrala si locala, inclusiv cel care ocupa functii de demnitate publica, se vor mentine anul viitor la nivelul celor din decembrie 2020. De asemenea, tot in cadrul sedintei de Guvern in care s-a stabilit acest lucru, s-a decis mentinerea voucherelor de vacanta in cuantum de 1450 de lei, dar si inghetarea punctului de amenda la 145 lei. Cat despre decizia inghetarii salariilor bugetarilor, desi Florin Citu a explicat ca aceasta masura reprezinta o economie la buget de aproape 17,6 miliarde de lei, decizia nu reprezinta, totusi, mare lucru pentru mediul privat, cel datorita caruia economia Romaniei se afla inca in picioare dupa un an foarte greu. Cel putin nu atat timp cat aceste salarii se limiteaza la a fi inghetate si nu se trece, efectiv, la taierea lor, asa cum ar fi fost cazul demult.

Alocatiile cresc in ianuarie, pensiile in septembrie

Tot saptamana aceasta, premierul Florin Citu a anuntat ca alocatiile vor fi majorate cu 10% de la 1 ianuarie, iar punctul de pensie va creste cu 8% din luna septembrie. Acesta a specificat de asemenea ca aceste mariri au fost gandite pe constructia bugetara luata in calcul pentru anul 2021, care prevede un deficit de 7% din PIB, orice crestere suplimentara a ajutoarelor sociale mentionate mai sus nefiind sustenabila si punand, practic, frana economiei.

Cat despre situatia profesorilor, majorarea salariilor acestora va fi si ea amanata, cel mai probabil undeva spre iarna anului viitor.

De asemenea, o alta masura anuntata a fost aceea de scutire a platii impozitului specific pentru sectorul HoReCa pana in martie 2021, bugetul acestei scheme de ajutor de stat fiind de 500 de milioane de euro.  

Investitii masive in sanatate si infrastructura

Nu in ultimul rand, noul program de guvernare anunta constructia a 10 spitale noi, inclusiv maternitati, reabilitarea a 25 de spitale judetene si 110 spitale municipale si orasenesti, precum si optiunea pentru mai multe tipuri de asigurari de sanatate, dupa modelul Pilonului 2 si 3 de pensii. In acest sens, oficialii au promis cresterea finantarii publice pentru sanatate pana la 6% din PIB.

Pe de alta parte, noul ministru al Transporturilor a anuntat 1000 de kilometri de autostrazi si drumuri expres in urmatorii 10 ani, chiar daca, recunoaste acesta, cei 1000 de kilometri vor include si proiecte in derulare. Cat despre proiectele de infrastructura prioritare, accentul va fi pus pe autostrada Pitesti-Sibiu, autostrada Transilvaniei si autostrada Moldovei.     

Cateva concluzii privind intentiile guvernantilor

Ca de fiecare data cand romanilor le-au fost prezentate promisiuni, trebuie remarcat ca si cele ale noului Guvern suna bine, cel putin pe hartie, dar ramane ca in anul ce urmeaza ca populatia sa vada cate dintre acestea vor fi puse, efectiv, in practica. Se poate observa insa, cel putin pentru moment, o abordare precauta in privinta cheltuielilor publice, in sensul de a nu se ajunge in anul 2021 la un deficit bugetar de nivelul celui de anul acesta.

Pe termen mediu si scurt, insa, miza actualului Guvern este aceea de relansare a economiei concomitent cu stingerea, pe cat posibil, a epidemiei de coronavirus. Iar esential, din acest punct de vedere, va fi ajutorul de 80 de miliarde de euro rezervat de Uniunea Europeana tarii noastre, dintre care o prima transa de 30 de miliarde va trebui accesata cat mai curand.